Két, a városvezetés szerint gyanús pécsi ingatlanügyben is megszüntette a nyomozást a rendőrség

2022. január 24. – 12:32

Másolás

Vágólapra másolva

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság megszüntette a nyomozást több, a pécsi önkormányzati cégeknél folyó átvilágítás során felszínre hozott ügyben. Miután a 2019-es önkormányzati választáson a pécsi közgyűlésben ellenzéki többség alakult ki, átvilágítás indult a városban. Az átvilágítás során két ingatlan eladásával kapcsolatban talált komoly visszásságokat az önkormányzat ügyvédi-szakértői csapata: a Király utca 3. szám alatti volt Aranyhajó Fogadó és a Szabadság úti volt központi menza ügyében. Mindkét esetben feljelentést tettek, azonban – mint ez Péterffy Attila polgármester hétfői Facebook-posztjából kiderül – a rendőrség „megszüntette a nyomozást több összefüggő, a pécsi önkormányzati cégeknél folyó átvilágítás által felszínre hozott ügyben”.

A rendőrség bűncselekmény hiányára hivatkozva döntött az eljárások megszüntetéséről, míg az önkormányzat szerint olyan dokumentumokat bocsátottak a hatóság rendelkezésére, amik egyértelműen mutatják a visszaéléseket.

A város központi helyén, a sétálóutca legelején elhelyezkedő ingatlant (korábbi Aranyhajó Fogadó) 2017-ben mindössze 144 000 forintos négyzetméterenkénti áron adta el a pécsi vagyonhasznosításért felelős önkormányzati cég (PVH), ez az összeg akkor egy rosszabb állapotú külvárosi panel négyzetméterárának felelt meg. A 158 milliós vételárnak végül csak a töredéke (33 millió forint) érkezett meg az önkormányzat számlájára, a maradék ügyvédi letétbe került. A PVH korábbi vezérigazgatója évekig semmilyen lépést nem tett azért, hogy a letét beérkezzen a céghez.

Az érintett ügyvéd azon a napon, amelyen a volt cégvezető – a 2019-ben megválasztott polgármester utasítására – a letétet követelte tőle, 104 milliós ügyvédi díjat számlázott ki, amit a cég vezetése aznap le is igazolt teljesítettként.

Az ügyben 2019-ben tett feljelentést az önkormányzat, az ügynek három vádlottja is lett: a volt vezérigazgató, a letétet kezelő ügyvéd – aki, mint a polgármester posztja felidézi, a fideszes képviselővel, Bánki Erikkel dolgozik közös ingatlanban – és egy harmadik, közvetítő személy is. A fogadó felújítása jelenleg is tart, várhatóan nyáron adják majd át. Legutóbb épp a felújítása apropóján került a hírekbe, amikor tavaly májusban az erős szél miatt összeomlott az állványzata.

Forrás: Google Street View
Forrás: Google Street View

A PVH 2018 júliusában hirdette meg eladásra a volt menza Szabadság úti (a vasútállomáshoz és a belvároshoz is közeli) telkét. A nyertes cég a pályázat kiírásnak napján jött létre, a cég tulajdonosai a PVH egyik alkalmazottjának, a volt vezérigazgató élettársának szülei voltak. A cég nettó 122 millió forintos ajánlattal nyert, ez pontosan megegyezett a telek becsült értékével. A PVH kiírása alapján csupán 1,1 millió forintos összeget várt, a maradék 121 millió forintos vételárral megegyező mértékében irodákat és más helyiségeket kapott volna cserébe a területen építendő ingatlankomplexumban.

A szerződésben nem szerepelt kötbér, sőt elidegenítési tilalom sem a PVH javára, a cég tehát 1,1 millióért megkapta a terület tulajdonjogát, amit bármikor tovább is értékesíthet. A tervezett ingatlanfejlesztés azóta sem valósult meg, a telek évek óta üresen áll. Az önkormányzat ebben az esetben nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt tett feljelentést 2019-ben. (A két ügy részleteiről a Pécs Ma írt korábban.)

A két nyomozás a Tolna Megyei Rendőr-főkapitánysághoz került, mindkét ügyben folyt a nyomozás. Bodnár Imre, az elszámoltatást végző ügyvédi csapat vezetője 2021 nyarán még azt nyilatkozta a Pécs Ma portálnak, bízik abban, hogy a két ügyben hamarosan vádemelés is történhet, mert a nyomozás „a mai magyar büntetőeljárási ütemet tekintve nem halad rosszul”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!