Félmilliárdos ingatlanvagyont szerezhet vissza Pécs

2022. január 19. – 13:54

Másolás

Vágólapra másolva

13 éve húzódó ügyben születhet végre megoldás Pécsen. A Búza téri kispiac területén ingatlanfejlesztés indult 2008-ban, a korábbi piac épületét lebontották, az elfogadott tervek szerint a területen nem csak lakósházak, de – az egykori piac funkcióját is betöltő – új üzletház is létesült volna. A beruházás hosszú évekig húzódott, a társasházak végül megépültek, az üzletház/piactér viszont nem, és arra az önkormányzat friss közleménye sem tér ki, hogy ez valaha megvalósulhat. A város közel félmilliárdos követelését viszont végre behajthatják.

Az ügy 2008-ban kezdődött, amikor a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. jogelődje, a Pécs Holding Zrt. és egy befektető, a Minerva-Udvar Kft. kötött szerződést a Búza téri kispiac területének fejlesztésére. A konstrukció lényege az volt, hogy a telket az önkormányzat vagyonkezelője biztosítja, amin vállalkozó lakóingatlanokat és egy közel 1000 négyzetméteres üzletházat épít a Pécs Holding részére.

Az önkormányzat befektetése egészen mostanáig nem térült meg, sőt, a szerződések módosításával több alkalommal is kamatról, kötbérről mondtak le az önkormányzat vagyonkezelő cégének volt vezetői, miközben az ingatlanfejlesztésre létrehozott projektcégek hálója, és azokban az önkormányzati tulajdon egyre követhetetlenebbé vált. Az önkormányzat most különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt tett feljelentést, és abban is megállapodtak az ingatlanfejlesztő vállalkozóval, hogy hogyan rendezzék a város felé fennálló tartozásukat. A hosszú, szövevényes ügyet az önkormányzat közleménye részletezi. Cikkünkben a közleményben leírtak segítségével igyekszünk összefoglalni a történéseket.

Ellenérték nélkül átadott ingatlanvagyon, biztosíték nélkül

Az eredeti keretmegállapodás a Pécs Holding és a Minerva-Udvar Kft. között 2008-ban jött létre, eszerint az ingatlanfejlesztésnek 2012-ben le kellett volna záródnia a területen. A Pécs Holding és a Minerva-Udvar Kft. ebben az időben közös projektcéget hozott létre, ez volt a Pécsi Kispiac Kft. A Pécs Holding, ide apportálta a fejlesztés alapjául szolgáló ingatlanokat, cserébe 99% részesedése volt a projektcégben, szemben a Minerva-Udvar Kft. 1%-ával.

A telket tehát a Pécs Holding biztosította a projekthez, a Minerva-Udvar pedig 465,5 millió forinttal lett adósa a Pécs Holdingnak azáltal, hogy a telket tulajdonló projektcég – a Pécsi Kispiac Kft. – Pécs Holdingos üzletrészét megvásárolta.

Az üzletrészvásárlás valós pénzmozgás nélkül történt, a tulajdoni viszonyok viszont megfordultak, a Pécs Holding 1%-a állt szemben a Minerva-Udvar Kft. 99%-ával.

A város tulajdonából szempillantás alatt kikerült egy értékes belvárosi ingatlan anélkül, hogy az ügyletből a városnak bevétele származott volna.

2010-ig háromszor módosították a szerződést, de egyik alkalommal sem rögzítették benne, mi történik, ha a projektcég nem rendezi adósságát a Pécs Holding felé, csupán a teljesítési határidőket tologatták egyre későbbre.

2017-ben, a megállapodás 5. módosításakor, az érintettek már tisztában voltak azzal, hogy a Minerva-Udvar Kft. saját üzleti hasznára épít és értékesít lakóingatlanokat több százmillió forint értékben a területen, a PVh felé fennálló adósságát azonban továbbra sem egyenlíti ki, ennek ellenére a határidőt újból – a közgyűlés jóváhagyása mellett – módosították, ezúttal 2020-ra.

Időközben az is kiderült, az említett projektcégekben már nincs ingatlanvagyon, azokat három újonnan létrehozott cégekbe juttatta a Minerva-Udvar Kft., az önkormányzati vagyonkezelő tudta nélkül. 2019-ben (6. módosítás) a PVh – az önkormányzat közgyűlésének jóváhagyása nélkül – újabb kötbérről mondott le, és 2022 júliusára módosította a befejezés határidejét.

Az önkormányzat most különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt tett feljelentést a vagyonhasznosító korábbi vezetői ellen, a jelenlegi tulajdonos cégek képviselőivel pedig új megállapodást kötött a fennálló tartozás rendezésének érdekében.

Arról, hogy a területen valaha működhet még piac (a termelői piac évek óta „ideiglenes” helyen és csak szombat délelőttönként a Búza tér egy másik pontján működik), esetleg megépül-e a tervezett üzletház, nem szól a közlemény.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!