Süli János: Nem egyeztettem Schadl Györggyel semmiről

2022. február 3. – 21:24

Másolás

Vágólapra másolva

„Semmiről nem egyeztettem Schadl Györggyel, nincs is semmi ilyesmi, ha jól tudom a jegyzőkönyvekben” – válaszolta Süli János tárca nélküli miniszter a 444 kérdésére.

A lap egy fügedi lakossági fórum előtt tudta megszólaltani a KDNP-s minisztert, akinek az irodájában még tavaly november 25-én tartott házkutatást az ügyészség a Schadl-Völner-ügy miatt.

A hatóságok iratokat kerestek azokról a pályázatokról, amelyekről Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke és Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára telefonon beszéltek egymással. Ilyen pályázati ügy volt például, amikor Völner Schadl Aqua Energy Solution Zrt. nevű veszteséges cégének – ami egy új találmány, egy vízüzemű motor felfuttatására jött létre – próbált állami támogatást szerezni. A cégről és a motorról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Völner később arról számolt be, hogy Süli János paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszterrel egyeztetett, aki elmondása szerint „szeretettel várja ezt a dolgot”.

Az ügyészség munkatársa novemberben majdnem egy órán át keresték az iratokat, de végül semmit sem találtak, és azt mondták, hogy Süli János naptárában sem volt nyoma ezzel kapcsolatos találkozónak. Az ügyészek végül egy támogatási listát vittek el a minisztériumból. A házkutatás vége előtt tíz perccel megjelent Süli János tárca nélküli miniszter is, és vele is ismertették a házkutatás okát.

A 444 kamerája előtt Süli csütörtökön arról beszélt, hogy Völner Pállal a parlamentben „napi kollégákként” mindenféléről beszélgettek, de a Schadl-Völner-ügy kapcsán felmerült érintettségéről kijelentette: „ilyen ügyről nem beszéltünk”.

Ahogy arról korábban a Telex is beszámolt, Gulyás Gergely szerdán azt nyilatkozta, hogy csak a sajtóból értesült a Schadl-Völner-ügy miatt tartott házkutatásokról, amelyek három minisztériumot (köztük a Gyulás által vezetett Miniszterelnökséget) is érintettek. Amikor arról kérdezték Sülét, hogy miért nem számolt be a házkutatásról más minisztereknek, vagy a Miniszterelnökségnek, akkor azt mondta:

„Van nekem sok dolgom, amiről nem számolok be, azért vagyok felelős miniszter”

– ehhez hozzátette, hogy titoktartási papírt írt alá a házkutatás után.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!