Ünnepelnek a természetvédők, nem lesz út a Nádas-tó mellett

2022. február 1. – 14:25

Másolás

Vágólapra másolva

Döntés született a Budakeszi melletti, védett Nádas-tó területét érintő összekötő ügyében, ami ellen korábban helyi természetvédők tiltakoztak: elvetették az összes tervváltozatot. A budakeszi civilek ünnepelnek, hogy összefogva meg tudták akadályozni helyi értékes természeti területek beépítését.

Budakeszi hatalmas mamutfenyőit féltik egy műúttól a helyi természetvédők – írtuk meg néhány hete. A BFK Budakeszi felkérésére ugyanis egy olyan, Budakeszit nyugatról elkerülő útszakasz-koncepciót készített, aminek mind az öt nyomvonala a Nádas-tó védett területén vagy mellette halad el.

Az ezt követő lakossági fórum, valamint az úttal kapcsolatos lakossági kérdőív kiértékelése is egyértelműen megmutatta, a helyiek szerint a tervezett elkerülő út közlekedésszervezési és településfejlesztési szempontból sem szükségszerű, természet- és környezetvédelmi szempontból pedig rendkívül romboló lenne – áll a Nádas-tó Őrzői Civil Összefogás keddi közleményében.

Az önkormányzat a január végi testületi ülésén döntött az ügyben: elvetették a terveket. Győri Ottilia, Budakeszi polgármestere pedig azt jelentette be közösségi oldalán, hogy

  • a Mamutfenyők és a Nádas-tó és/vagy összekötőút ügyében, a természeti értékek védelmét figyelembe véve a Pátyi út és Telki út közötti szakaszra vonatkozóan valamennyi tervet elvetették,
  • felkérik a Budapest Fejlesztési Központot (BFK), hogy a Zsámbéki-medence autóbuszos közlekedésének fejlesztése projekt keretében tervezze meg az összekötő útnak a Budaörsi út és Pátyi út közötti szakaszát,
  • felkérik a BFK-t, hogy tervezze meg az összekötő út Budaörsi út és Domb utca közötti szakaszát, hogy Nagyszénászugból és Makkosmáriáról könnyebben lehessen megközelíteni az új buszvégállomást és a P+R parkolókat.

A polgármester megköszönte a civil szervezeteknek a döntéshozatalhoz nyújtott sok segítséget is.

Szigeti Balázs, a civil összefogás szóvivője elmondta: „Nagy öröm és nagy siker, hogy egy politikától mentes, tisztán civil és szakmai alapokon szerveződő közösség képes volt a lakosságot tájékoztatni, a közvéleményt formálni, és így a döntéshozatalt is befolyásolni. A civil összefogás tevékenysége által kialakuló, egyre fokozódó lakossági nyomás – az összekötő út meghiúsításával – nemcsak értékes természeti területeket óvott meg a pusztulástól, hanem egy szebb napokat látott, nagyon értékes, helyi védettségű terület, a Nádas-tó újraélesztését is támogatta.”

A Nádas-tó Őrzői január 30-án a helyi lakosokkal ünnepelték Budakeszi mamutfenyőinél az eredményt – Forrás: Nádas-tó Őrzői Összefogás
A Nádas-tó Őrzői január 30-án a helyi lakosokkal ünnepelték Budakeszi mamutfenyőinél az eredményt – Forrás: Nádas-tó Őrzői Összefogás

A Nádas-tó revitalizációját továbbra is kiemelt figyelem kíséri majd a civilek részéről. Menczer Tamás – Budakeszi fideszes országgyűlési képviselőjelöltje – a Nádas-tó Őrzői Civil Összefogás megkeresésére küldött válaszlevelében a következőket írta: „… együtt dolgozom a Pilisi Parkerdő vezetőivel a Nádas-tó revitalizációjával kapcsolatban, amelyet magam is rendkívül fontosnak gondolok. Kérésemre a szakemberek elkészítik a tanulmánytervet, majd a munka a koncepciótervvel, illetve az engedélyezési és kiviteli tervvel folytatódhat azért, hogy a tó rehabilitációja – egyeztetett módon – a lehető leggyorsabban és legteljesebb mértékben megtörténhessen.”

A budakeszi civilek a közelben található Natura 2000 besorolású Álomvölgy beépítésének megakadályozása után, immár másodszor is sikerrel jártak a helyi természeti értékek megvédésében. „A munkát folytatjuk, az egyre erősödő helyi zöld közösség a jövőben is aktívan fel fog lépni a természet védelme érdekében” – tette hozzá Szigeti.

Ha szerinted is fontos, hogy a civil ügyek helyet kapjanak a sajtóban, hogy a hétköznapokról ne az emberek feje fölött született, átláthatatlan döntések rendelkezzenek, hogy minél több helyi ügyet tudjunk feltárni és bemutatni, akkor csatlakozz a rendszeres támogatóink közé! A Telex működését elsősorban a támogatóink teszik lehetővé!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!