A fideszes vezetésű V. kerület 850 milliós ingatlanvagyontól szabadult meg, Karácsonyék szerint a dupláját éri, és jogi lépéseket tesznek, hogy élhessenek az elővásárlási jogukkal

2022. január 31. – 17:45

Másolás

Vágólapra másolva

Városházi számítások szerint 1,6 milliárdot ér az az ingatlancsomag, amit 850 millióért adott el a fideszes vezetésű V. kerület, az egyik vevő egy 19 éves dunaharaszti vállalkozó – írta cikkében a Népszava.

A cikk szerint az V. kerület esélyt sem adott a fővárosi önkormányzatnak, hogy élhessen elővásárlási jogával a tavaly ősszel meghirdetett, majd januárban már el is adott 1 milliárd forint összértékű ingatlanok esetében, ráadásul a fővárosi vezetés kifogásolta az árakat is. De a fővárosi közgyűlés múlt héten arról döntött, hogy a meghirdetett ingatlanok egy részénél mégis élne az elővásárlási jogával, összesen 850 milliós értékben meghirdetett ingatlanoknál. Az ingatlanok értéke valójában a főváros számításai szerint ennek a duplája.

„A főváros által kiválasztott nyolc ingatlanból ötöt egy dunaharaszti takarító vállalkozás, a Top Full Clean Kft. vásárolt meg, összesen 574,2 millió forintért. A cég tulajdonosa az Opten cégnyilvántartása szerint egy 2002-ben született, azaz 19 éves dunaharaszti nő”

– írja a lap.

Két ingatlannál pedig azt írja a lap, hogy azok összesen 159 millióért mentek el, miközben a főváros számításai szerint 456 milliót érnek, ráadásul egy Aranygold 18 Kft. a vevő, amit tavaly október 11-én jegyezték be a cégbíróságon, pár nappal az ingatlanértékesítési pályázat meghirdetése után. A cég ügyvezetője pedig cégáttéten keresztül az a Simala Zoltán ügyvéd, akit időnként a parlament, a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. is foglalkoztat.

A cikk szerint a fővárosi Fidesz-frakció azt állítja, hogy az ingatlanok tulajdoni lapjára már bejegyezték az új tulajdonosokat, így tőlük már csak perrel vehetőek vissza az ingatlanok.

Kérdéseket küldtünk az üggyel kapcsolatban a fővárosnak. A 19 éves büszke ingatlantulajdonossal kapcsolatban azt írták, a főváros külön nem vizsgálta, hogy az V. kerülettől kik kívánták megvásárolni az érintett ingatlanokat, a közgyűlés múlt heti ülésén arról hozott döntést, hogy él az elővásárlási jogával nyolc ingatlan esetében, mivel úgy ítélte meg, hogy „azok vételára kirívóan alacsony, így a későbbiekben jóval magasabb áron értékesíthetőek”. Az erről szóló előterjesztés – szemben az értékesítésről döntő V. kerületi anyaggal – teljes egészében nyilvános, az elérhető itt – írják.

Az V. kerületi önkormányzat decemberben döntött számos ingatlan értékesítéséről, ezekről ebben a cikkünkben számoltunk be. A főváros azt írta most: „a lakásként nyilvántartott ingatlanokra a Fővárosi Önkormányzatnak nincs elővásárlási joga, a többi ingatlanra azonban igen”, és hozzáteszik, hogy a nyolc fenti ingatlanon kívül a többi, elővásárlási joggal érintett ingatlannál a vételárat a Fővárosi Önkormányzat nem találta kirívóan alacsonynak, ezért nem élt az elővásárlási jogával.

A cikk írja, hogy több ingatlan tulajdoni lapjára már be is jegyezték az új tulajdonosokat, így tőlük már csak perrel vehetőek vissza az ingatlanok, ezért megkérdeztük, hogy tervez-e jogi lépéseket a főváros az ügyben. Válaszukban azt írják:

„Megítélésünk szerint az elővásárlási jogunkat szabályosan érvényesítjük, megdöbbenéssel állunk azon információk előtt, hogy miközben az elővásárlási jog gyakorlásával kapcsolatos utolsó levelet 2022. január 13-án küldte az V. kerületi önkormányzat által megbízott ügyvéd számunkra, egyes érintett ingatlanok esetében – az elővásárlási jogot megsértve – már bejegyezte az új tulajdonost a földhivatal, mi több, az egyik ingatlan esetében már vételi jog alapítására is sor került harmadik személy számára.

A Fővárosi Önkormányzat minden jogi lépést megtesz annak érdekében, hogy az elővásárlási jogát megsértve átjátszott ingatlanokat megvásárolhassa.”

További részletek a Népszava cikkében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!