Majdnem 17 ezerrel dolgoznak kevesebben az egészségügyben, mint egy éve

2022. január 30. – 20:51

Másolás

Vágólapra másolva

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a szociális területtel együtt majdnem 30 ezerrel dolgoznak kevesebben, mint tavaly ilyenkor. Az egészségügyi szolgálati jogviszony tavaly márciusi bejelentése után több ezren hagyták ott az egészségügyet, a jelek szerint pedig a dolgozók száma azóta tovább csökkent, ami a halálozási adatokban is megmutatkozik – írja az RTL.hu.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint összesen 28 600-zal dolgoznak ma kevesebben szociális és egészségügyi területen, mint egy évvel ezelőtt. Korábban 17 ezres csökkenésről lehetett hallani, ám mint kiderült, ez csak az egészségügyre vonatkozik. 2020 utolsó negyedévében 197 400 dolgozója volt a magyar egészségügynek, ez csökkent 2021 azonos időszakára 180 700 főre. Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke az RTL Híradójának elmondta, hogy ezt a betegek is megsínylik,

valamint a halálozási számokban is megmutatkozik, a lecsökkent létszámmal ugyanis a dolgozók egyszerűen fizikailag nem tudnak mindig mindenhol jelen lenni.

Az egészségügyi szolgálati jogviszony bevezetésével a Telexen is sokat foglalkoztunk. Arról, hogy miért döntött úgy több ezer ember, hogy a változtatás nyomán ott hagyják korábbi munkahelyüket, a többiek pedig miért maradtak ott, ebben a cikkben írtunk bővebben. Rékassy Balázs orvos, egészségügyi szakközgazdász korábban a Telexnek egy interjúban arról beszélt, hogy a 21. században hiába tudunk mindent digitalizálni, az emberi kéz és az emberi jó szó egy beteg mellől nem hiányozhat – az ápolókra tehát mindenképpen szükség van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!