Arra kéri vásárlóit egy pécsi üzlet, hogy a ráfizetésük miatt ne vegyenek a hatósági áras termékekből

2022. január 29. – 14:39

Másolás

Vágólapra másolva

„Tisztelt Vásárlóink! A kormány által meghatározott fogyasztói árak hatalmas terhet rónak vállalkozásunkra. A beszerzési ár magasabb, mint az eladási ár!! Tehát arra kényszerít a rendelet, hogy ráfizetéssel értékesítsünk! Kérem Önöket, ennek tudatában ne vásároljanak a diktatúra termékekből! Köszönettel: Kodály Delikátesz”

– ezt a szöveget írta ki a tulajdonos egy pécsi kisboltban, a Kodály Delikátszben azok után, hogy a kormány február elsejétől hét termék esetében is hatósági árat rendelt el. A Szabad Pécs beszélt a tulajdonossal, hogy megtudják: nem tartott-e attól, hogyha kiteszi a táblát, akkor bármiféle retorzió érheti. Azt a választ kapták, hogy ő csak az igazságot írta le, úgyhogy reméli, abból nem származhat semmiféle gondja. Arra a kérdésre, hogy mit szóltak a vevők ehhez azt mondta, hogy főleg törzsvásárlói vannak, akik egyetértettek.

A kérést a Facebookon is közzétették, itt látható például az az információs plakát is, amit a kormány előírásának megfelelően kitettek, amely a hatósági ár bevezetéséről tájékoztat – ehhez kicsi módosítást is eszközölt a tulajdonos, kiírta ugyanis, hogy mennyi a hatósági áras termékek beszerzési és eladási ára, így mindenki láthatja a ráfizetés mértékét, amit a boltnak kell állnia.

Nagy István agrárminiszter ezzel összefüggésben január közepén azt mondta a Kossuth rádióban: reméli, hogy a kereskedők be fogják tartani az árszabályokat, és

úgy látja, bőven belefér az akciós keretükbe az, hogy most társadalmi szolidaritással segítenek megfékezni az inflációt.

A kormány január 13-án jelentette be, hogy február 1-jétől hét élelmiszer árát fagyasztja be, azaz arra kötelezi a kiskereskedőket, hogy azokat legfeljebb a 2021. október 15-ei áron adják el. Az árstoptól azt remélik, hogy fékezni tudják vele a megugró inflációt, vagy a kampányszövegnek is beillő indoklás szerint: „Az élelmiszerárstop célja, hogy megvédje a magyar lakosságot a koronavírus-járvány és az elszabadult európai energiaárak miatt Magyarországra is begyűrűző élelmiszerár-növekedéstől.”

Az élelmiszerárstop a kristálycukrot, a búzafinomlisztet, a napraforgó-étolajat, a sertéscombot, a csirkemellet, a csirke far-hátat és a 2,8 százalékos UHT-tehéntejet érinti.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!