„Mindenki tűrje fel az ingujját”, indulhat a milliárd eurós kertészeti beruházás Hegyeshalom mellett

2022. január 29. – 07:25

Cséfalvay Attila
Cséfalvay Attila
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Nemcsak a járványt kellett túlélnünk, hanem a túzokkal is megküzdöttünk – írta magyar partnereinek újévi köszöntőjében a német FAKT-AG vezérigazgatója, aki Bezenye és Hegyeshalom határában 1,2 milliárd eurós kertészeti beruházást tervez a szertefoszlott Eurovegas-álmok helyén. A FAKT Hungária új ügyvezetője Koncz László korábbi Főgáz vezérigazgató lett. Főként Kelet-Magyarországon keresnek gyümölcstermesztő partnereket: a következő 5-7 évben 200 ezer tonna feldolgozásáról állapodtak meg.

Évtizedek óta a beígért nagy durranásra várnak a hármashatár szélén Bezenyén és Hegyeshalomban. Álmodtak ide már felnőtt Disneyland-et, Kristályvárost, Eurovegast – utóbbi már kaszinókoncessziót is kapott az államtól, befektető híján mégis bedőlt. Most egy komoly német cég jókora állami hátszéllel, kiemelt beruházásként az eddigieknél is nagyobb dobásra készül: több mint egymilliárd euróból építené meg itt a Lajtania Parkot. 2019-ben lépett a képbe a FAKT-AG, s a kereslet találkozott a kínálattal: Nagy István agrárminiszternek, a térség országgyűlési képviselőjének kapóra jött a feldolgozóipari beruházó, hisz ő is régóta nyüglődött azon, hogy az egyébként értékes területen tényleg megvalósuljon egy régiót meghatározó fejlesztés. A térség legnagyobb agrárközpontját álmodták ide ötezer munkavállalóval.

A kertészeti, termelési, logisztikai és élelmiszer-feldolgozó központban üvegházak és szabadföldi termesztés mellett konferencia-központot, szállodát, lakásokat, óvodát és iskolát is építenének.

Valaki azt állította, hogy túzokot látott a területen

Hubert Schulte-Kemper, a FAKT-AG elnöke szilveszter előtt levélben tájékoztatta magyar partnereit a beruházás állásáról. 2021-es visszatekintőjében megemlíti, hogy nemcsak a járvánnyal kellett megküzdeniük, hanem a túzokkal is.

De hogy jönnek a képbe a túzokok? Tavaly a túzokpopuláció miatt környezetvédelmi hatástanulmányt kellett készíteniük a projektgazdáknak. A hegyeshalmi polgármester ezt a Telexnek nyilatkozva kissé túlzásnak érezte, hisz „a beruházás túlnyomó része a kétszer kétsávos M15-ös autóút keleti felén lenne, ahová nagyon ritkán téved túzok.” A hatástanulmány végül ősszel elkészült, tavaly októberben a kormányhivataltól környezetvédelmi engedélyt is kaptak.

A cégnek nem ismeretlen a probléma, mert a Ruhr-vidéken, ahol szintén üvegházépítésbe kezdenének, a poszátával voltak problémáik. Bezenyén „egy évig nem tudunk semmit sem csinálni, mert valaki azt állította, hogy túzokot látott a területen” – írta a FAKT-AG elnöke. Levele szerint Bezenye és Hegyeshalom polgármestere úgy nyilatkozott, hogy itt nincs túzok, ez azonban kevés volt, hatósági szinten kötelezték a céget környezetvédelmi hatástanulmány elkészítésére. Elég sok erőfeszítést jelentett „Magyarországon mindenkit meggyőzni, hogy ott nincsen túzok, s a fejlesztés elindulhat.”

Bezenyén évtizedek óta a beígért nagy durranásra várnak – most egy kertészeti központra – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex
Bezenyén évtizedek óta a beígért nagy durranásra várnak – most egy kertészeti központra – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex

Főgáz vezér volt az új ügyvezető

A két település képviselő-testületei még karácsony előtt így dönthettek a fejlesztésről, melyet egyhangúlag elfogadtak. „Most már teljes gőzzel haladunk a nagy projekt megvalósítása felé.” Kemper hozzátette, intenzív tárgyalásokba kezdtek a magyar kormánnyal, az egyes projektekről. Fejlemény, hogy Tóth Károly helyett Koncz László lett a leányvállalat, a budapesti székhelyű FAKT Hungária Kft. ügyvezetője. Koncz korábban a Főgáz vezérigazgatója volt, majd az Elmű-Émász igazgatósági tagja.

„Az energetikai koncepciót kibővítettük a biogáz rendszerekkel” – tájékoztatott Kemper, mely az üvegházban felmerülő összes kérdésre választ adhat. Ezen kívül szélturbinákat is elhelyeznének az ingatlanhatáron. Fontos, hogy megtalálják a megfelelő „energiamixet”, hisz a fotovoltaikus energiához napsütés szükséges. Mindenesetre az áramtárolás lehetőségéről már egyezettek az E.On-nal.

Partnereket keresnek

A gyümölcstermesztők felé is nyitnak, továbbra is főként Kelet-Magyarországon keresnek partnereket: a következő 5-7 évben 200 ezer tonna feldolgozásáról született megállapodás.

Ami pedig a lakásépítéseket illeti, kizárólag zöld energiával tervezik megoldani az áramellátást. A Széchenyi István Egyetemmel a leendő munkavállalók képzésében szeretnének együttműködni. Kemper megköszönte annak a magyar csapatnak is a munkáját, amely az esseni telephelyükön dolgozik.

Most már a munka látható része jön?

„Mostanra eljutottunk arra a pontra, hogy azt mondhatjuk: mindenki tűrje fel az ingujját, és kezdjük meg az 1,2 milliárd eurós Lajtania Park megvalósítását” – áll a levele végén.

A Győri Új Szó információi szerint a FAKT nemrégiben megvásárolta az egykori bezenyei laktanyát, mely évek óta kihasználatlanul állt. Állítólag napelempark felszerelését tervezi ide. Ennek kapcsán kerestük a német céget, de nem reagáltak megkeresésünkre.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!