Polyák Gábor és a politika: lehet-e egy egyetemi tanszékvezető ellenzéki szakpolitikus?

2022. január 27. – 12:44

Polyák Gábor és a politika: lehet-e egy egyetemi tanszékvezető ellenzéki szakpolitikus?
Polyák Gábor médiakutató – Fotó: Polyák Gábor

Másolás

Vágólapra másolva

A médiakutató a civil szerepével nem, de az akadémiai pályájával összeegyeztethetőnek tartja a szakpolitikai feladatot.

Polyák Gábor jogász, kommunikációs szakember, az ELTE Média és Kommunikáció Tanszékének vezetője, illetve a Mérték Médiaelemző Műhely nevű civil szervezet vezetője. Január 26-a óta azt is tudjuk, hogy ő az egyik abból a 26 szakértőből, akik az ellenzék kormányprogramját összeállítják.

Polyák Gáborhoz értelemszerűen a sajtó, a média kérdései tartoznak majd, elképzeléseiről az RTL-nek már mondott is pár gondolatot. A cikk

„Ne legyen sportcsatornája a közmédiának, ne kapjon közpénzt a KESMA”

kiemeléssel itt olvasható.

A médiaszakember január 27-én egy rövid Facebook-bejegyzésben maga is írt a helyzetről.

„Eddig az énképem fontos része volt, hogy a politikán kívül, pártoktól függetlenül tettem a dolgomat. De most jött egy választási lehetőség: a függetlenséget megőrizve, kívülről kritizálni, akár az ellenzék programját is, vagy beszállni, aktívan alakítani és felvállalni egy szakpolitikai programot? Az utóbbit választottam.”

Összeférhet-e egy ilyen politikai szerepvállalás egy egyetemi tanszék vezetésétől elvárható függetlenséggel? Ezt a kérdést tettük fel Polyák Gábornak – az alábbiakban az ő gondolatait foglaljuk össze:

Mint mondta, ez valóban egy nehéz kérdés, amelyet a szakmai élete minden területén külön kell egyeztetnie. Érzése szerint a civil tevékenységével nem fér össze az, hogy mostantól egy politikai oldal közös véleményét kell képviselnie, az akadémiai tevékenységgel azonban igen.

A Mérték Médiaelemző Műhely eddig is nonprofit kft. formájában működött, ahol Polyák Gábor és Urbán Ágnes volt a két egyenrangú vezető, formális lépésre nincs szükség, mert az aláíró eddig is Urbán Ágnes volt, de a Mérték már be is jelentette, hogy

„Polyák Gábor, a Mérték egyik alapítója és vezetője elfogadta az Egységben Magyarországért ellenzéki pártszövetség felkérését, és a választásokig az Egységben Magyarországért sajtó- és médiapolitikai kabinetvezetője lesz. Ez a pozíció nem fér össze a független civil tevékenységgel. Polyák Gábor ezért a választásokig felfüggeszti munkáját a Mértékben, a Mérték nevében nyilatkozatot nem tesz.”

Az ELTE-n már korábban, a pozíció felmerülésekor elindult egy vita a helyzetről. Most, hogy a korábban elméleti kérdés gyakorlati valósággá vált, Polyák belső szavazást kér, vagyis ő magától nem mondana le, de ha a jelenlegi helyzet az intézménynek vagy a kollégáinak nem elfogadható, átadja helyét.

Polyák Gábor szerint a helyzet megítélését az óhatatlanul felmerülő függetlenségi és összeférhetetlenségi kérdések mellett az egyedi helyzet is befolyásolja.

Mint mondta, ő politikai pártba nem lépett be, egy 6+1 tagú szövetség közös szakpolitikájában tevékenykedik, és ha megfordítjuk a kérdést: nem éppen az lenne egy társadalom célja, hogy az adott szakterület szakemberei a felhalmozódó szaktudásukat a társadalom számára is hasznosítsák? De természetesen Magyarországon megosztottabb a helyzet, így se határozott, se jó válasz nincsen.

Összeférhetetlenségként pedig azok a helyzetek jöhetnek szóba, amikor egy politikai mozgalom mellett elkötelezett tanszékvezető vagy vizsgáztató tanár esetében a beosztottak vagy a hallgatók valamilyen egészségtelen igazodási kényszert, politikai elfogultságot élnek át.

Polyák Gábor szerint

benne egész eddigi pályáján tusakodott a civil aktivista elkötelezettsége és az oktatóktól, kutatóktól elvárható távolságtartás keveredése, de érzése szerint a személyes vagy akár anonim visszajelzések alapján eddig nem volt gond ebből, a hallgatók nem sérelmezték ezt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!