Döntöttek a félórás és másfél órás időalapú BKK-jegyek bevezetéséről

2022. január 26. – 13:44

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadta a Fővárosi Közgyűlés, hogy a BKK két új, időalapú mobiljegytípust vezessen be. Az 530 forintos félórás, illetve a 750 forintos másfél órás jegy az első (Aztec-kód) beolvasástól számított 30–90 percen belül korlátlan számú átszállásra jogosít, az utolsó utazás pedig 30 percen túl is befejezhető. Az új mobiljegyeket az érvényességük alatti minden felszállásnál érvényesíteni szükséges a járműveken elhelyezett Aztec-kód mobiltelefonos beolvasásával.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes korábbi tájékoztatása szerint az új, időalapú mobiljegyeket március elejétől lehet majd megvásárolni a Mobiljegy applikációban.

A két új jegytípus bevezetése a BKK szerint várhatóan két fő hatással jár. Egyrészt a kedvezőbb jegyár, jegyhasználati feltétel vonzó ajánlat lehet azoknak, akik eddig nem minden fel- vagy átszállásuknál érvényesítettek jegyszelvényt, illetve azoknak, akik nem találtak a közelben jegyvásárlási lehetőséget, továbbá az eddig autóval közlekedők egy részének (főként azoknak, akiket eddig a jegyváltás nehézsége, a megfelelő jegyfajták ismeretének hiánya tartott vissza a közösségi közlekedéstől).

Ugyancsak kedvező lehetőség az új jegyfajta azoknak is, akik az otthoni munkavégzés elterjedése miatt már nem utaznak naponta, hanem csak alkalomszerűen járnak be a munkáltató székhelyére/telephelyére, ezért már nem vásárolnak bérletet, adott esetben a közösségi közlekedést ritkábban használják. Ezek az esetek többletbevételt eredményeznek a közlekedési cég szerint.

Mint megírtuk, a BKK október közepén indított el egy szavazást a közösségi oldalán, azt kérdezve az utasoktól, hogy milyen összvonalas, időalapú mobiljegyet szeretnének: 30, 60 vagy 90 perceset. Közel négyezren szavaztak a lehetőségekre valamilyen emotikon kiválasztásával. A legtöbben, a válaszadók fele 60 perces jegyet szeretett volna (nevető emotikon volt a jele), 30 százalék választotta a 90 percest, 20 százalék pedig a 30 percest. A BKK számításai szerint ennek ellenére a 30 és 90 perces mobiljegy lesz a legmegfelelőbb az utasoknak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!