Több fa lesz a budai fonódó villamos mellett a Műegyetem rakparton

2022. január 25. – 15:17

Másolás

Vágólapra másolva

Még kevesebb parkoló, még több fa, erről egyeztek meg a fővárosi önkormányzat és a BFK vezetői azon a tárgyaláson, amin a budai fonódó villamos Mol-toronyig tartó meghosszabbítása és a kapcsolódó fásítás volt a téma.

A kompromisszumra vezető tárgyalásról beszámolt Karácsony Gergely főpolgármester, Balogh Samu, a főpolgármester közlekedésfejlesztéssel foglalkozó kabinetfőnöke és Vitézy Dávid, a BFK igazgatója is.

A fonódó villamos a Műegyetem előtt – Látványterv: BFK
A fonódó villamos a Műegyetem előtt – Látványterv: BFK

Karácsony szerint a maratoni egyeztetésen méterről méterre végigvették a terveket, végignéztek minden tervezői szempontot. A BFK elfogadta a főváros és a kerület álláspontját, közel száz esetben látták ők is újabb fák elhelyezésének elvi lehetőségét.

Balogh Samu szerint most az érintett önkormányzatok egyetértésében folytatódhat a részletes tervezés. Ekkor fog kiderülni, hogy ebből a közel száz elméleti fahelyből hány darab válhat valósággá. A legfontosabb azonban már megtörtént: a BFK hajlandó változtatni a tervein annak érdekében, hogy a fővárosi és a kerületi önkormányzatok kérése teljesülhessen, tette hozzá.

Vitézy szerint a következő pontban tudtak megállapodni:

  • A forgalmi rend, a füves pályák hossza, a megállók elhelyezése, tehát a terv 99 százaléka a fővárosnak és a kerületnek is megfelelő. Érdemi változási igény a kivágandó és átültetendő fák számában sincs.
  • A Főkert eltekint a korábbi határozott elvárásától, miszerint 1,5 méteresnél szűkebb zöldsávba fa nem telepíthető, az úgynevezett Stockholm-módszer fatelepítési technológia kiterjedtebb alkalmazása mellett, amit elfogadtak. Így több olyan helyre is lehet fát telepíteni, ahol korábban is lett volna, de a Főkert állásfoglalása alapján kivették.
  • A BKK és a BKV eltekint korábbi állásfoglalásától, miszerint buszmegállóba új fa nem telepíthető, így oda is tudnak fát telepíteni (ezek jellemzően villamospótlás esetén használt megállók).
  • A XI. kerület vezetése hozzájárult, hogy további mintegy 20-25 parkolóhely megszüntetése árán további fák legyenek ültetve, ezzel módosítva korábbi álláspontját.
  • A Fővárosi Vízművek hozzájárult, hogy a vízcsöveknek a korábban általuk meghatározott és jóváhagyott kialakításán úgy módosítsanak, hogy további fák elültethetők legyenek.
  • A főváros elfogadta a távhőszolgáltató azon álláspontját, hogy fákat ne telepítsenek olyan helyre, ahol néhány éven belül ki kéne őket vágni a távhőfejlesztések miatt, így végül itt a tervekkel egyezően nem lesz fa.

Vitézy szerint a fentiek összességében 30-40 további fa telepítését teszik lehetővé az eddig tervezett 178 mellett, de mint a fenti listából is kiderült, ezeknek eddig sem a BFK beruházói szándéka volt az akadálya. Maradtak nyitott kérdések még, vannak helyszínek, ahol az Eurovelo kerékpárút és a fasor együtt nem fér el, itt tovább tárgyalnak.

A budai fonódó villamoshálózat II. ütemében a Szent Gellért tértől a Műegyetem rakparton, a Pázmány Péter sétányon és a Dombóvári úton át a Budafoki útig épül új villamospálya. A villamos építése az ütemterv szerint 2022 negyedik negyedévben, a kivitelezési szerződés aláírása után kezdődne meg és 2024 második negyedévében fejeződne be. Az új szakaszt kilenc perc alatt teszik meg majd az egyelőre 18-as és 48-as munkanéven (munkaszámon) tervezett villamosok, amik a Budafoki út felől a Gellért térről a Deák tér felé tartanak majd – óránként nyolc szerelvénnyel befonódva a 47–49 villamosok közé –, valamint a Batthyány tér felé folytatják útjukat, óránként négy szerelvénnyel befonódva a 41–19-es villamosok közé.

A Budapest Fejlesztési Központ terveit múlt héten illette kritikával Karácsony Gergely főpolgármester és Orosz Anna momentumos újbudai alpolgármester, mondván, hogy olyan tervek kellenek, amik zöldítik a várost: ne csak fákat vágjanak ki, hanem telepítsenek új fasort.

A BFK decemberben letett egy tervet, amit Erő Zoltán főépítész piros ceruzával átrajzolva adott vissza, hogy hol legyen benne például kevesebb parkoló és több fa – mondta lapunknak az ügyben Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze. Szerinte több mint száz fával lehetne több a módosított tervek szerint, de javaslataikra a BFK nem reagált január közepéig.

A BFK minden tervezési kooperációra elhívta a főváros képviselőit, akik a terveket minden alkalommal jóváhagyták, mondta lapunknak Vitézy Dávid. Tavaly október óta a főváros nem ad tulajdonosi hozzájárulást, mert Vitézy szerint akadályozni kívánja a projektet, ezért mondvacsinált okokból előhúzták, hogy miért nincs több fa.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!