Az OBH elnöke elismerte, összehozott egy találkozót Schadl és a Fővárosi Törvényszék vezetője között

2022. január 22. – 21:18

Másolás

Vágólapra másolva

Szombat este közleményben reagált az Országos Bírói Hivatal (OBH) a 444 cikksorozatának azon darabjára, amely szerint a Völner-ügy kulcsfigurája, Schadl György egy bíró kicsinálásával is megpróbálkozott. A cikk fontosabb állításait ebben az írásunkban szemléztük részletesen.

Az OBH szerint Schadl megkereste a bírói hivatal elnökét, hogy egy pesti központi kerületi bírósági csoportvezető eljárásával kapcsolatban kifogást jelezzen. A közlemény szerint az OBH elnöke, Senyei György jelezte Schadlnek a panaszát a Fővárosi Törvényszék elnökénél terjesztheti elő „és erre tekintettel a közvetlen kapcsolatfelvétel lehetőségét biztosította”.

A hivatal szerint valótlan az az állítás, hogy Schadl egy bíró kirúgására tett kísérletet Senyeinél. A Végrehajtói Kar elnökének panaszát a Fővárosi Törvényszék kivizsgálta, az ezzel kapcsolatban keletkezett iratok tartalmával kapcsolatban bővebb felvilágosítás csak az ügyben érintett személyeknek adható – írták. Az OBH közelménye azzal zárul, hogy a szervezet elnöke megteszi a szükséges jogi és igazítási lépéseket.

A Völner-ügy december 7-én robbant ki, amikor a Legfőbb Ügyészség közölte, hogy fideszes parlamenti képviselő, igazságügyi államtitkár a megalapozott gyanú szerint rendszeresen, alkalmanként 2–5 millió forintot kapott a Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől. Az ügynek tizenkét gyanúsítottja van, köztük nyolc végrehajtó. Völner lemondott államtitkári posztjáról, egy héttel később felfüggesztették a mentelmi jogát, és önként jelentkezett a Központi Nyomozó Főügyészségen.

Nyilatkozatában azt írta, hogy az indítvány „meglehetősen zavaros, elnagyolt, ellentmondásos, több helyen összefüggéstelen, bizonyos részeiből az sem derül ki, hogy a Legfőbb Ügyészség milyen bűncselekmény megállapítását feltételezi”. Szerinte a Legfőbb Ügyészség indítványa személyét érintően számtalan valótlan állítást tartalmaz, melyekre konkrétan majd a nyomozó hatóság részére fog reagálni.

Közben az is kiderült, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium január 3-án visszavonta Schadl György diplomata-útlevelét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!