Romániában az elmúlt években bruttó 50 ezer forinttal keresett többet egy pályakezdő tanár, mint Magyarországon

2022. január 21. – 13:42

Másolás

Vágólapra másolva

Romániában valóban többet keresnek a pedagógusok, mint Magyarországon, de nem kétszer többet, mint ahogy azt egy év elején megjelent cikk állította – írja a Lakmusz tényellenőrző oldal.

Szakács Árpád az Erdély.ma portálon hasonlította össze a romániai és a magyarországi pedagógusok fizetését. Azt írta: „Egy magyarországi pedagógus szinte kétszer annyit dolgozik, mint egy romániai, sokkal kevesebb fizetésért. De ha egyenlő az óraszámuk, akkor egy romániai tanár szinte kétszer annyit kereshet, mint egy magyarországi”.

Azt az európai uniós adatok is alátámasztják, hogy a romániai tanárok éves bruttó bére valóban magasabb, mint az ugyanolyan beosztású, végzettségű és munkatapasztalatú magyar tanárok fizetése. Az viszont túlzás, hogy a magyarországi tanároknak szinte kétszer annyit kell dolgozniuk, mint a romániaiaknak.

A 2019/20-as tanév uniós adatai alapján a közoktatás minden szintjén, a munkaviszonyban töltött évek számától függetlenül, valóban többet keresnek a romániai pedagógusok, mint a magyarok.

Egy tanárnő a bukaresti George Enescu zeneiskolában 2020. szeptember 14-én – Fotó: Robert Ghement MTI / EPA
Egy tanárnő a bukaresti George Enescu zeneiskolában 2020. szeptember 14-én – Fotó: Robert Ghement MTI / EPA

Romániában egy kezdő pedagógus a közoktatás mindegyik szintjén (óvodától a középiskoláig) évi bruttó 8969 eurós alapbérrel indul a pályán, ami havi bruttó 243 ezer forintnak felel meg. Ehhez képest Magyarországon a kezdő fizetés évi bruttó 7195 euró, azaz havi bruttó 195 ezer forint. A különbség bruttó 48 ezer, felfelé kerekítve 50 ezer forint.

A különbség az évek előrehaladtával is megmarad. Magyarországon 10 év munkatapasztalat után havi bruttó 254 ezer forint, 15 év után 273 ezer forint az alapbér, míg Romániában 10 év után 285 ezer forintnak, 15 év után 302 ezer forintnak megfelelő alapbért kapnak a tanárok.

Mindkét országban negyvenórás a munkahét, ebből Romániában 18 órát, Magyarországon 22-26 órát kell kötelezően tanítással tölteni. Ha egy romániai pedagógus a 18 óra helyett 24,5 órát tanítana hetente (mint egy átlagos magyar tanár), akkor a túlóradíjjal kiegészített bruttó havi bére nagyjából 1,5-1,7-szer lenne magasabb, mint egy magyar tanár alapbére.

Magyarországon 2022-től mintegy 9 százalékkal nő a pedagógusok fizetése, így egy pályakezdő pedagógus alapbére bruttó 260 ezer forint lesz, és e mellé jön bruttó 52 ezer forint bérpótlék is. A pótlék ugyanakkor nem számít bele például a nyugdíjalapba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!