Július 23-án tartják az idei Budapest Pride felvonulást

2022. január 21. – 16:59

Másolás

Vágólapra másolva

Július 23-án tartják az idei Budapest Pride felvonulást – írja a szervezők közleménye.

A 2022-es lesz a 27. Pride felvonulás Budapesten. Azt is írják, hogy tavaly rekordsokan csatlakoztak a menethez, összesen 35 ezeren vonultak a Madách tértől a Tabánig. A 2022-es felvonulás útvonalát még nem véglegesítették, azt viszont biztosra ígérik, hogy a felvonulást az ország legnagyobb LMBTQ-bulija követi majd a Budapest Parkban.

„Velünk kell vonulnia mindenkinek, aki egy olyan demokratikus országban szeretne élni, ahol minden leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer ember szabadon és biztonságban élhet, az állam nem szól bele az emberek magánéletébe, végre szabad a párválasztás, szabad a házasság, szabad a családalapítás, szabad az oktatás, szabad az önkifejezés és szabad a nevünk és a bejegyzett nemünk feletti önrendelkezés is. Ezért találkozzunk 2022. július 23-án, szombaton, vegyük vissza a jövőnket, és vonuljunk fel együtt azokért az emberi jogokért, amik minden embert, így az LMBTQ-embereket is megilletik” – mondta Hegedűs Máté, a Budapest Pride sajtószóvivője péntek délután a Kossuth téren.

A 2021-es Budapest Pride felvonulás – Fotó: Bődey János / Telex
A 2021-es Budapest Pride felvonulás – Fotó: Bődey János / Telex

A dátum egyben azt is jelenti, hogy a 27. Budapest Pride Fesztivált június 24. és július 24. között rendezik meg. A fesztivál több mint 100 programját közel 70 civil szervezet, informális csoport és magánszemélyek szervezik közösen. „Az elmúlt két évhez hasonlóan, idén is az akkor érvényes járványügyi korlátozásokat betartva és figyelembe véve tartjuk majd meg az LMBTQ-rendezvénysorozatot, így a szervezőkkel a programokat illetően online megoldásokban is gondolkodunk” – írják.

Brüsszel városa 30 ezer euróval támogatja a Budapest Pirde-ot a Forbidden Colours (Tiltott színek) nevű egyesületen keresztül. A brüsszeli támogatók választása azért esett a Budapest Pride-ra, mert ők „Magyarország legjelentősebb LMBTIQ+-szervezete. Több száz rendezvényük között szerepel az évente megrendezett Budapest Pride felvonulás”.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!