Határozatlan idejű pedagógussztrájk jöhet márciusban

2022. január 19. – 15:38

Másolás

Vágólapra másolva

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) még december közepén hirdetett figyelmeztető sztrájkot január végére. Azt is jelezték, hogy ha nem vezet sikerre a demonstrációjuk, márciusban újra szerveznek egyet. A tárgyalások nem sok eredménnyel zárultak, a kormány csak 10 százalékos béremelést ígért, amit a szakszervezetek keveselltek.

Ezért január 31-re jelentették be az első, figyelmeztető sztrájkjukat, amit – amennyiben a kormány továbbra sem hajlandó érdemben foglalkozni a kialakult válsággal – március 16-án határozatlan idejű munkabeszüntetés követhet. Ahogy a Pedagógusok Szakszervezete írja:

A sztrájkot azért szervezzük, mert a közoktatás elhanyagolt állapotára adandó válaszokat nem halogathatja tovább a kormány.

Követeléseik nyomatékosítására az érintett szakszervezetek Védjük meg az oktatást! Csatlakozzunk a sztrájkhoz! Támogassuk a sztrájkolókat! címmel petíciót is indítottak, amit a Ne dolgozz ingyen! oldalon hirdettek meg.

A január végi munkabeszüntetéshez a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) is csatlakozik. A MASZSZ a pedagógus társadalom melletti szolidaritás és a MASZSZ-tagszervezetek bértárgyalásainak támogatása érdekében tart demonstrációt.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom