Több száz milliót költ a külügy a Türk Tanácsnak ajándékozott villa kertépítésére

2022. január 14. – 21:42

Másolás

Vágólapra másolva

Több száz millió forintot költ a Külgazdasági és Külügyminisztérium a Türk Államok Szervezetének (korábbi nevén Türk Tanácsnak) ajándékozott Ybl-villa kertrendezésére – írja az rtl.hu.

Az állam 2016-ban 1,4 milliárd forintért vásárolta meg a 800 négyzetméteres, háromszintes villát, amelyet először a Magyar Művészeti Akadémia számára akartak használatba adni. 2019-ben végül a Türk Tanács kapta meg ingyen a használatát.

A Budapest XII. kerületében, a Budakeszi úton álló villánál most jurta ihletésű kertet fognak kialakítani. Az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerbe feltöltött dokumentumokból kiderül, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium által kiírt, történelmi kert kialakításáról szóló tendert nettó 252,9 millió forintos ajánlattal a debreceni De-Span Kft. nyerte el. A cégnek egy 9077 négyzetméteres területen kell növényeket telepítenie és burkolatokat építenie.

A kertben egyebek mellett lesz kocsifordító rondó, gyalogos sétaúthálózat és „Pál kapuja” befutatott természetkapu is. A műszaki leírás azokat a kertelemeket is felsorolja, amelyek nem részei a jelen beszerzésnek. Eszerint a jövőben „Csodaszarvas kerti fűz szobor-installáció”, „sziklakorona installáció” és „nappad fűzinstalláció és pihenő” is épül még.

A kert látványterve – Fotó: Elektronikus Közbeszerzési Rendszer
A kert látványterve – Fotó: Elektronikus Közbeszerzési Rendszer

„Az egyes ágyásokat, növényfoltokat, facsoportokat úgy tervezzük, hogy a villaépület teraszáról ne tudja befogadni a látogató egyszerre a parkot, hanem ahogy végighalad a sétaúthálózaton, folyamatosan új és új látványok fogadják, tegyék izgalmassá a kertet. A látszólag természetes jellegű tájképi kert valójában nagyon szigorú, háttérben meghúzódó, láthatatlan szerkesztési elvek mentén készül: a terasz és gyalogút hálózat a Fibonacci sorozatnak felel meg” – áll a műszaki leírásban.

Az iroda fenntartást, működtetést és a dolgozók bérét a magyar állam, azaz az adófizetők állják. Az elmúlt két évben 891 millió forintba került a Türk Tanács két budai képviseletének fenntartása. A külügyminisztérium tájékoztatása szerint a Türk Államok Szervezetének irodája ugyanolyan jogosultságokkal rendelkezik, mint bármely más nemzetközi szervezet magyarországi központja.

Az Azerbajdzsánt, Kazahsztánt, Kirgizisztánt, Üzbegisztánt és Törökországot összefogó Türk Államok Szervezetében Magyarország 2018 óta megfigyelői státusszal rendelkezik. A kormány keleti nyitás politikájáról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!