Már hangot is rögzíthetnek a vasutasok testkamerái

2022. január 14. – 12:44

Másolás

Vágólapra másolva

Már hangot is rögzíthetnek a jegyvizsgálók testkamerái, ezzel még több védelmet nyújtanak a vasutasoknak, közölte honlapján a MÁV-Start. Az Országgyűlés a személyszállítással foglalkozó társaságok közös javaslatára módosította a személyszállítási törvényt, ez teszi lehetővé, hogy 2022. január 1-jétől már hangot is szabad rögzíteni a testkamerákkal. Bár az eszközök képesek voltak a hangrögzítésre, eddig csak képfelvétel készítését engedélyezték a jogszabályok. A módosított törvény lehetővé teszi a testkamerák felvételeinek hatékonyabb használatát, többek között a bizonyítási eljárások során – írta a vasúttársaság.

Fotó: MÁV-Start
Fotó: MÁV-Start

A MÁV-Start kifejezett javaslatára a testkamera fogalma is belekerült a törvény szövegébe, és annak a kép- és hangfelvételt is megengedő működtetését elfogadták.

Ez többéves előkészítő munka eredménye, és a meghozott jogszabályi változás hatására sokkal egyszerűbb lesz bizonyítani, hogy mi történt az utas és a jegyvizsgáló szóváltása közben, mi előzte meg az esetleges bántalmazást, mi hangzott el az események során. A cél, hogy egy ilyen eset se maradhasson jogkövetkezmény nélkül – közölte a MÁV-Start.

A cég közleménye szerint a leginkább veszélyeztetett elővárosi vonatokon, amelyeken kötelező a testkamera használata, szinte nullára esett vissza a bántalmazások, inzultusok száma a vonatokon. Tavaly a 2020-as 65-höz képest 59 atrocitás történt országosan. 2019-ben 70 esetben ért támadás jegyvizsgálót szolgálatteljesítés közben. Az elkövetők több mint fele menetjegy nélkül, érvénytelen vagy átruházott jeggyel kívánt utazni, vagy ittas volt.

Korábban kaptak már testkamerát a mentősök és a BKK jegyellenőrei is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!