Megszólalt a befektető: egészségügyi panzióként hasznosítaná a volt Istenszeme fogadót

2022. január 14. – 15:13

Megszólalt a befektető: egészségügyi panzióként hasznosítaná a volt Istenszeme fogadót
A volt Istenszeme fogadóból átalakított panzió terve – Forrás: Disznőfő közösségi oldal

Másolás

Vágólapra másolva

A zugligeti volt Istenszeme fogadóval kapcsolatban megszólalt az a vállalkozó, aki 400 millió forintért szeretné megvenni az ingatlant a fővárosi önkormányzattól. Mint írja, a műemléki helyreállítást követően „meghatározó részben egészségügyi rehabilitációban elkötelezett panzióként” üzemeltetné a nagymúltú épületet. A napokban pártokon átívelő egyetértés született arról, hogy az épület maradjon inkább közösségi tulajdonban, ne adják el magáncélra.

A zugligeti Istenszeme-villa régóta pusztuló épületét a hozzá tartozó hatalmas erdővel és a mára tönkrement tavacskával együtt eladta a főváros egy vállalkozónak – írtuk szerdán, hozzátéve, hogy egy kis reménysugár megmaradt még az épület köztulajdonban maradásához. Ha ugyanis a XII. kerületi önkormányzat vagy az állam él az elővásárlási jogával, megelőzheti a kivásárlást. A témáról szóló cikkek megjelenése után erre mind a kerület, mind az állam részéről szándék mutatkozott, amivel kapcsolatban még a főpolgármester is az örömét fejezte ki.

Most megszólalt az események ilyen fordulata nyomán várhatóan hoppon maradó vállalkozó, aki 400 millió forintot fizetne ki az ingatlanért. Pomázi Csaba üzletember, az Energott AG vezetője egy kapcsolódó beruházás, a Disznőfő közösségi oldalán fejtette ki a terveit. (A szintén zugligeti Disznófő Éttermet Pomázi fia vásárolta meg, aki bakancsos turista- és pihenőházat létesítene az épület műemléki helyrehozatala után.)

Mint Pomázi Csaba írja, a fia és az ő résztulajdonában álló Energott AG nyilvános pályázaton az elmúlt év végén adás-vételi szerződést kötött a Kossuth Panzió (ez a volt Istenszeme fogadó tervezett neve) erősen leromlott állapotú, használaton kívül álló épületére és a körülvevő közel 4 hektár területű erdővé nemesült, de eredetében ligetekkel övezett parkra.

Pomázi szerint a közelgő választásoknak is köszönhetően a Kossuth Panzió adás-vételével mindkét ingatlan ügye a kerületi lakosok érdeklődésének középpontjába kerülni látszik. A megjelent találgatásokkal, feltételezésekkel szemben ezért tudatni szeretné a terveit.

Pomázi célja eszerint az ingatlanok műemléki állapotú helyreállítása, a Disznófő esetében az 1868-1882 közötti állapotra, stílusában kapcsolódó bővítéssel, a Kossuth Panzió esetében az 1885-ös évi építési engedély szerinti állapotot megközelítő kiépítettség helyreállítása, legfeljebb 10% engedélyezhető bővítés mellet. A hatályos szabályozás csak erre ad lehetőséget, lakópark, medencék, helikopterleszállóhely nélkül – teszi hozzá.

A hasznosítás célját tekintve a Disznófő Étterem a legkisebb veszteséget, fenntartási költséget karbonsemleges „bakancsos” turista- és pihenőházként, a Kossuth Panzió meghatározó részben egészségügyi rehabilitációban elkötelezett panzióként üzemelne, spekulációs tovább értékesítés kizárt, szögezi le Pomázi. Szándéka alátámasztására néhány képet is közöl az engedélyezési dokumentációkból, mind a Disznófő, mind a Kossuth Panzió majdani állapotáról.

A volt Istenszeme fogadóból átalakított panzió terve – Forrás: Disznőfő közösségi oldal
A volt Istenszeme fogadóból átalakított panzió terve – Forrás: Disznőfő közösségi oldal

Pomázi közli azt is, hogy a beruházások saját erőből, támogatások igénybevétele nélkül, „kőfalakat nélkülözve történnek”, a látogatók számára az érdeklődésre érdemes részeket – ahogyan azt a kerület vezetése irányában megerősítette és vállalta – megnyitva hagyja.

Pomázi Csaba „távhőmágnás” korábbi vállalkozásainak történetéről az Átlátszón és a Népszavában megjelent cikkekben olvashat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!