Eladták az egykori Istenszeme fogadót, mégis megmenekülhet

2022. január 12. – 11:22

Másolás

Vágólapra másolva

A zugligeti Istenszeme-villa régóta pusztuló épületét a hozzá tartozó hatalmas erdővel és a mára tönkrement tavacskával együtt eladta a főváros egy vállalkozónak – írja a Válasz Online. Félő, hogy a terület örökre megközelíthetetlenné válik, de még van esély arra, hogy köztulajdonban maradjon és közcélt szolgáljon: ha a kerületi önkormányzat vagy az állam érvényesíti az elővásárlási jogát, és megveszi az ingatlant.

Az egykori Istenszeme fogadó most – Fotó: Vörös Szabolcs / Válasz Online
Az egykori Istenszeme fogadó most – Fotó: Vörös Szabolcs / Válasz Online

Az épület megmentéséért a helyi civilek aláírásgyűjtést kezdeményeztek. Azt szeretnék elérni, hogy a XII. kerület éljen elővásárlási jogával, akadályozza meg az ingatlan magántulajdonba kerülését és a terület lezárását. Emellett felkérik a polgármestert, vizsgálja meg a közösség igényeit, céljait, elképzeléseit szem előtt tartó hasznosítási lehetőségeit az ingatlannak, például ötletpályázat kiírásával.

Az egykori Istenszeme fogadó, volt Haggenmacher-villa, a hozzá tartozó 3,8 hektár erdővel a Normafa közelében található. Tavaly év végéig a fővárosi önkormányzat tulajdonában volt, azonban november 23-án egy nyilvános értékesítésen már találtak rá vevőt. Az ingatlant eladták 400 millió forintért az Energott AG nevű cégnek, és az adásvételi szerződést december 21-én írták alá.

A fővárosi vagyonkezelő azzal indokolta az eladást a Válasz Online-nak, hogy az Istenszeme 2016 óta szerepelt az értékesítésre szánt fővárosi ingatlanok között, vagyis az előző városvezetésnek ugyanez volt vele a szándéka. Hasznosítására gazdaságosan, piaci feltételekkel nem láttak módot, miközben a fenntartás üres állapotban is költségeket jelent. Hozzátették, hogy a kerületi szabályzat és a 2013-as Normafa-törvény alapján lakópark nem épülhet, mivel a jogszabályok csak szállás-, vendéglátó, sport-, szabadidő, turisztikai, oktatási, kulturális és egészségügyi célú hasznosítást engednek meg.

A civilek azonban nem látják a sziklaszilárd garanciákat erre, ezért kezdeményezték, hogy az ingatlan kerüljön inkább a kerületi önkormányzat vagy az állam birtokába, és kapjon valamilyen hozzá méltó közjóléti funkciót. A közbelépésre, azaz hogy a kerület vagy az állam éljen az elővásárlási jogával, még körülbelül tíz nap van.

A volt Istenszeme fogadó köztulajdonban tartásáért felszólaltak a XII. kerületi önkormányzat ellenzéki képviselői is. Megkerestük Pokorni Zoltánt, a kerület polgármesterét, el tudja-e képzelni az ingatlan önkormányzati tulajdonba kerülését, de egyelőre csak annyi választ kaptunk, hogy még hivatalos jelzés nem érkezett a fővárostól az eladásról, csak azt követően tudnak dönteni a ház sorsáról.

Fürjes Balázs miniszterelnökségi államtitkár, a választókerület fideszes képviselőjelöltje a közösségi oldalán szólt hozzá a témához. Bejelentése szerint szerdán felhívta Karácsony Gergely főpolgármester figyelmét arra, hogy a magyar államot a törvény szerint elővásárlási jog illeti meg az ingatlanra, és kérte, szabályosan tegyék lehetővé, hogy az állam élhessen elővásárlási jogával.

Hozzátette: előterjesztést készít a kormánynak, és javasolja, hogy az állam éljen elővásárlási jogával, és írja elő, hogy a villaépület és az azt körülvevő hatalmas park maradjon közcélú használatban. Azaz az épületegyüttes és parkja maradjon köztulajdonban, kapjon az épület műemléki felújítást, maradjon a közösségé. Ha a kormány elfogadja a javaslatot, Fürjes a kerületi önkormányzattal közösen szeretné kitalálni, hogyan keltsék új életre a jobb sorsra érdemes műemléket, és mire használják majd.

Frissítés:

A XII. kerületi önkormányzat a cikk megjelenését követően közölte lapunkkal, hogy teljes mértékben egyetért Fürjes Balázs kezdeményezésével. Pokorni Zoltán polgármester egyeztetést kezdeményez a kormánnyal az elővásárlás és hasznosítás részleteiről. Amennyiben az állam nem él az elővásárlási jogával, akkor – feltehetően – a február végi testületi ülés tárgyalhatja, hogy az önkormányzat kíván-e élni az elővásárlási jogával. Ezt döntést a költségvetés elfogadásával egyidejűleg hozhatja meg.

Frissítés 2:

Karácsony Gergely főpolgármester a következőket mondta lapunknak az ügyben: a főváros vezetése lesz a legboldogabb, ha továbbra is köztulajdonban marad az ingatlan. Budapest 2016 óta próbálja értékesíteni a volt Istenszeme fogadót, meglepő volt, hogy végül létrejött az eladás, de még jobban örülnek, ha az állam érvényesíti az elővásárlási jogát, és Normafa beruházás keretében rendbehozzák a területet, tette hozzá.

A főpolgármester szerint a választási kampány pozitív hozadéka, hogy hirtelen minden politikai jelentőséggel bír, és „ezzel az üggyel villoghat” Fürjes Balázs is, de ő személy szerint most örül is ennek. Két dolgot Karácsony még hozzáfűzött: a fővárosi önkormányzat által befizetett szolidaritási adó bő 1 százaléka elégséges forrás lesz az államnak, hogy éljen az elővásárlási jogával, valamint hogy az V. kerület fideszes vezetése két éve szabotálja, hogy a főváros éljen az elővásárlási jogával a kerület által nyomott áron kínált ingatlanok esetében (például Deák tér 3, Váci u. 11/b, Steindl Imre u. 7, Városház u. 16), és szeretné, ha ott is ilyen gördülékenyen mennének a dolgok, mint az Istenszeme fogadónál.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!