A kormányközeli Nézőpont szerint arányaiban többen szavaznának most a Fideszre listán, mint négy évvel ezelőtt

2022. január 10. – 09:31

Másolás

Vágólapra másolva

Ha most vasárnap lenne a választás, minden második belföldi szavazó a Fidesz–KDNP-re szavazna – közölte a kormányközeli Nézőpont Intézet.

A szervezet szerint az eredménybecslés a „legvalószínűbb hazai listás eredmény” előrejelzésére alkalmas, de nem a választás végeredményének megjövendölésére.

Forrás: Nézőpont Intézet
Forrás: Nézőpont Intézet

Becslésük szerint az áprilisi országgyűlési választáson belföldön ismét 70 százalék feletti részvétel várható, azaz nagyjából 5,7-5,8 millióan adják majd le valamelyik pártlistára a szavazatukat. „Ezenfelül lesznek külhoni választók is, akiknek a szavazatával nem számoltunk. A belföldi szavazónak számító, magyar lakcímmel rendelkező, de külföldön élő szavazók véleményét pedig elérhetetlenségük miatt nem vehettük figyelembe” – írták.

A Nézőpont előrejelzése szerint ha most vasárnap lenne a választás, minden második belföldi szavazó a Fidesz és a KDNP közös listájára szavazna (50 százalék). Úgy fogalmaztak: „Ők elkötelezett szavazónak számítanak, a kormánnyal is elégedettek, és Orbán Viktor miniszterelnökségét is határozottan támogatják.”

„Mivel négy éve a belföldi aktív választópolgárok 47,36 százaléka szavazott az akkori és mostani kormánypártokra, ez majdnem három százalékpontos emelkedést, s a Fidesz szinte biztosra vehető választási győzelmét jelenti” – tették hozzá.

Az ellenzéki közös listára az aktív választók 43 százaléka szavazna, és közülük is csak háromnegyedük (33 százalék) tekinthető elkötelezett szavazónak a Nézőpont szerint. „Ez a négy évvel ezelőtt a mostani baloldali listát alkotó pártokra és az Együttre leadott, összesen 48,9 százalékos belföldi szavazatarányhoz képest közel hat százalékpontos visszaesésnek számít, s jól magyarázza a baloldalon belüli belharcokat és Gyurcsány Ferenc befolyásának további növekedését” – hangsúlyozták. A közvélemény-kutatás 2022. január 3. és 5. között, 1000 fő telefonos megkérdezésével készült.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!