Hadházy Ákos feljelentést tett a keleti vakcinák engedélyezése miatt

2022. január 6. – 14:59

Másolás

Vágólapra másolva

„Az oltóanyagok magyarországi engedélyezéséről szóló döntés nem szakszerűségi szempontok és szakmai előírások alapján született meg, hanem meglehetősen hiányos tények, körülmények és dokumentációk alapján. Magyar állampolgárok millióinak egészségét és életét veszélyeztették indokolatlanul a két keleti vakcinával”

– írta feljelentésében Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő.

Hivatali visszaélés, és foglalkoztatás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt tette a feljelentését. A teljes szöveg itt olvasható.

Hadházy leírta, hogy a Transparency International Magyarország még 2021. december 21-én tette közzé közérdekű adatként az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésegészségügyi Intézet (OGYÉI) „Sinopharm” és a „Sputnik V” oltóanyagok hazai engedélyezésével kapcsolatos iratokat. Az OGYÉI az iratok egy részét kitakarta a bírósági tiltás ellenére.

Hadházy viszont ezeket a részeket láthatóvá tette, mivel rosszul takarták ki, és ennek alapján fordult a rendőrséghez. Figyelmeztetett arra, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) egyik vakcinát sem hagyta jóvá a mai napig.

Hadházy úgy gondolja, hogy a két oltóanyaggal kapcsolatban a nyilvánosság elől olyan tényeket és körülményeket kívántak eltitkolni, mint például:

  • A teljeskörű helyes laboratóriumi gyakorlat megállapításra és ellenőrzésre nem volt lehetőség
  • A dokumentáció csak a gyártásfejlesztés kísérleti stádiumát, laborméretű gyártási eljárást mutat be, melynek több lépése manuális sterilfülke alatt történik, ami növeli a hibaforrások, így a hibás gyártás lehetőségét
  • Több lényeges, a hatékonyságot és biztonságot érintő vizsgálat hiányzik.

Falus András immunológus azt nyilatkozta még decemberben, hogy felülről jövő nyomás miatt engedélyezték idő előtt a Szputnyikot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!