Tanárok, ápolók röhejes jövedelméről írt Novák Katalin egy 2010-es blogbejegyzésben

2022. január 5. – 16:25

Másolás

Vágólapra másolva

Novák Katalin 2010-ből származó blogjáról válogatott idézeteket a 444, a bejegyzésekből kaphatunk némi képet arról, hogyan élt a Fidesz államfőjelöltje háromgyerekes, jómódú anyukaként Németországban a családjával és miként gondolkodott az akkori magyar viszonyokról.

Novák egy ponton arról írt:

„Általánosságban tényleg könnyebb az élet Németországban. (...) Szerintem lehet nagyon boldog az ember Magyarországon, lehet kevésbé szigorú a piacgazdaságot, a demokráciát még csak két évtizede gyakorló emberekkel (egyben önmagával) szemben, élhet itt is őszinte és fontos értékek mentén. Én hálás vagyok a sorsnak, hogy nem a kényszer üldöz el itthonról, hogy nem kórházi ápolónőként vagy pedagógusként élünk röhejes jövedelemből.”

A poszt 2010-ben született, tehát hangsúlyozottan nem érdemes a mai állapotokra vonatkoztatni, habár az ápolói és a pedagógusi fizetések most sem valami rózsásak: amint arra a G7 cikke rámutat, a pedagógusfizetések elértéktelenedtek, a 320 ezer forintos átlagos magyar bruttó diplomás kezdő fizetést egy tanár alapjuttatása 15 év munka után éri el.

Az óvónők itthoni és németországi helyzetéről is értekezett Novák Katalin egy szintén 2010-es bejegyzésben. Arról írt, hogy „a hozzáállás, de a megbecsülés, az anyagi és erkölcsi elismerés is lehet az oka az óvónők viselkedése terén tapasztalt különbségeknek. Még nem sikerült úgy belépnem a csoportszobába, hogy az óvónő éppen ne játszott, rajzolt, zenélt vagy beszélgetett volna a gyerekekkel, nem láttam őket még sem cigarettázni, sem kávézgatni, sem unottan, fásultan, megtört arccal ücsörögni egy íróasztalnál.”

Novák Katalin németországi életük idején főállású anya volt, miközben férje, Veres István a Európai Központi Banknál dolgozott Frankfurtban. Saját akkori életkörülményeiről így ír a 444 összefoglalója alapján a leendő köztársasági elnök:

„Németországban egy erdő szélén éltünk, csodálatos környezetben, más dolgom sem volt, csak a három gyereket kellett igazgatnom, nevelgetnem, órák hosszat játszottunk, délután piknikeztünk az óriási kertben, aztán levittem őket bokszedzésre, este pedig lementünk a szaunába, úsztunk egyet vagy begyújtottunk a kandallóba, és néztük a fantasztikus tájat. Volt két autónk, István kabrióval járt, és valóban tárva-nyitva hagyta, bárhová is ment. A falusi bolt élelmiszer-kínálata lenyűgöző, csütörtökönként még friss tengeri halat is árusítottak. Reggelente őzek, szarvasok között futottam, és csak hasonlóan jó körülmények között élő emberek vettek körül. (...) A magas életszínvonal mellett is annyi pénzt tudtunk megtakarítani, amit itthon sok-sok év kemény munkájával sem. Aki járt nálunk, többnyire értetlenül fogadta, hogy lehetséges az, hogy eljövünk onnan.”

December végén derült ki, hogy a Fidesz Novák Katalint, eddigi családügyi minisztert jelöli Áder János utódjául, és mivel a kormányzó pártnak a parlamentben kétharmados többsége van, gyakorlatilag biztosra vehető, hogy ezzel a pozíció sorsa el is dőlt. Novákról szóló portrénk itt olvasható. További részletek Novák anyukablogjából az eredeti cikkben érhetőek el, a bejegyzéseket ugyanis azóta törölték.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!