Budaörsön évek óta gond van a szeméttel, most az FKF-től várják a megoldást

2022. január 4. – 18:40

Másolás

Vágólapra másolva

Azzal, hogy január 1-től Budaörsön is a Fővárosi Közterület-fenntartó viszi el a szemetet, a budapesti közműcég túllép a főváros határain. Budaörsön évek óta sok panasz volt a hulladékszállítás és a tele kukák miatt, Wittinghoff Tamás polgármester szerint most vége lehet a problémáknak.

Január 1-től az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió végzi a közszolgáltatást Budaörsön is, mostantól a 31 ezres agglomerációs városban is ők ürítik a kukákat és kezelik a települési szilárd hulladékot. Ez leginkább azért bír hírértékkel, mert Budaörsön évek óta sok panasz van a szemétszállításra, olyan időszak is volt, amikor hetekig szünetelt a szemétszállítás. Wittinghoff Tamás, a több mint harminc éve hivatalban lévő polgármester szerint ez a hulladékgazdálkodás rosszul sikerült centralizálásának köszönhető: a létrehozott kukaholding rendszeresen késett a kifizetésekkel, emiatt a helyi szemétszállítás ellehetetlenült, az átkerült egy távolabbi közszolgáltatóhoz, és „a régebbi, terepet jól ismerő dolgozók sorra otthagyják őket”.

Wittinghoff szerint az FKF segítségével most majd megoldódhatnak a problémák. „A jogszabályi keretek sajnos évek óta nem teszik lehetővé, hogy Budaörs saját maga gondoskodjon a hulladékának elszállításáról. Az évek során viszont számtalan jogos panasz érkezett, mert visszaesett a szolgáltatás színvonala. Megoldást kellett keresnünk. (…) Azt várjuk a váltástól, hogy ezzel a nagy tapasztalattal rendelkező céggel, – amelynek komoly, specializált gépparkja van és saját energetikai hulladékhasznosító művel, valamint hulladéklerakóval is rendelkezik a városunk közelében –, végre közmegelégedéssel valósul meg Budaörs számára ez a nagyon fontos közszolgáltatás” – mondta Budaörs polgármestere.

Az FKF-nél egyébként ez a legnagyobb területnövekedés, a budapesti közműcég azt kommunikálja, hogy a budaörsi közszolgáltatás átvétele fontos lépés a hulladékgazdálkodásban 2023 derekától esedékes országos koncessziós rendszerre történő átállás szempontjából is. A centralizálás után ugyan a kormány most olyan privatizálásra készül a hulladékgazdálkodásban, mellyel valójában egy hulladékmonopóliumot hoznak létre: 35 évre egyetlen óriáscégnek adják át az országos hulladékgazdálkodást, a várakozások szerint a hulladékos múlttal nem rendelkező Mol lesz a befutó. Az eddigi cégek jelen állás szerint legfeljebb csak alvállalkozóként folytathatják tevékenységüket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!