Áder János újévi beszédében többször is Márai Sándortól idézett, és Karikó Katalinnal példálózott

2022. január 01. – 00:27

Áder János újévi beszédében többször is Márai Sándortól idézett, és Karikó Katalinnal példálózott
Áder János köztársasági elnök és Weisz Fanni jeltolmács – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

„Kívánom, hogy az új esztendőre ne csak megmaradjon, de meg is erősödjön bennünk a tenni akarás, hogy ne győzzön le minket a fásultság, a beletörődés”

– mondta Áder János köztársasági elnök újévi köszöntőjében, amit az MTI foglalt össze.

Idézett a közelmúltban elhunyt világhírű magyar pszichológus, Csíkszentmihályi Mihály egyik írásából: „az életünket élhetjük sakkbábuként, külső erők által irányítva, vagy kezünkbe is vehetjük a gyeplőt. (...) Láthatjuk magunkat folyton áldozatként, de mennyivel más megelégedéssel elmerülni a munkában”.

Mint mondta, tavaly is sokan voltak, akik nem hagyták magukat, győzni tudtak a tehetetlenség, a csüggedés felett. Az esztendő kezdetéhez sokaknak hozzátartozik az új évvel induló tiszta lap, a kalendárium: „keressük az ünnepnapokat, rögzítjük a családi eseményeket, a fontos határidőket”. A valóság azonban olykor átírja a terveket – tette hozzá.

Áder János arról is beszélt, hogy az előttünk járó nemzedékek többször átéltek háborús időszakokat, amikor életük nem a maga természetes rendje szerint alakult.

Példaként azt említette, hogy Márai Sándor naplójában leírta, milyen különös élmény volt számára Budapest ostroma idején lapozgatni egy 1945-ös naptárt. A második világháború legsúlyosabb hónapjaiban mindenki elszokott attól, hogy terveket szövögessen, távlatokban gondolkodjon.

„Ma valahogy így vagyunk a világjárvánnyal, annak is immáron a második esztendejével”

– jelentette ki.

Úgy vélte, hogy 2021 sok mindenben hasonlított 2020-hoz, a járvány hullámainak megfelelően jobb és rosszabb időszakok váltották egymást. Az államfő szerint a járvány két esztendeje között az volt az óriási különbség, hogy 2021-ben már rendelkezésre álltak a védekezéshez szükséges eszközök.

„Az oltások lehetővé tették, hogy életeket mentsünk”, és kevesebb korlátozással tudjuk átvészelni a járványt – mondta, és felhívta a figyelmet arra, hogy ma a világ leginkább ünnepelt tudósa Karikó Katalin, az újgenerációs koronavírus-vakcinához szükséges technológia kidolgozója.

Áder János arra kérte a nézőket, hallgatókat, hogy gondoljanak mindazokra, akiknek „nevét sem tudjuk”, pedig naponta ezerszám adták be az oltásokat, fogták a haldoklók kezét, működtették a szociális intézményeket, „óvták a biztonságunkat, védték határainkat”, földet műveltek, szolgáltatást nyújtottak.

Az újévi naptárban még nem látható, hogy melyik az a hónap, az a hét, az a nap, amikor „végre felszabadulunk a járvány nyomasztó, fenyegető terhe alól”, mindenki türelme, figyelme, kitartása kell ahhoz, hogy ez mielőbb megvalósuljon – mondta Áder János, aki beszéde végén ismét Márai Sándort idézte:

„az emberrel nemcsak történnek a dolgok. Az ember csinálja is azt, ami történik vele”.

A köztársasági elnök újévi köszöntőjét ezúttal is Weisz Fanni esélyegyenlőségi aktivista fordította jelnyelvre a siket és nagyothalló nézőknek.

A december 21-i kormányinfón egy újságírói kérdésre Orbán Viktor megerősítette: Novák Katalin lehet Áder János utódja. A miniszterelnök ugyanakkor sajnálja, hogy csak két ciklust enged az Alaptörvény az államfő számára. Novák Katalin lehet a magyar történelem első női köztársasági elnöke. Eddigi pályafutását itt mutattuk be részletesen>>>

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!