Újabb közel 55 milliárd forintnyi támogatást kap Magyarország a munkahelyek megtartására

2021. december 29. – 10:13

Másolás

Vágólapra másolva

További 147 millió eurós (közel 55 milliárd forint) pénzügyi támogatást nyújt Magyarországnak az Európai Bizottság az európai munkavédelmi alapjából (a SURE-ból).

A támogatás kedvezményes hitelt jelent, 15 év alatt kell azt visszafizetni, a célja pedig olyan programok finanszírozása, amelyek révén a járvány alatt is megtarthatók a munkahelyek. A támogatás fedezi a cégeknek biztosított, a munkaerő megtartását szolgáló adókedvezmények költségeit.

Korábban 504 millió eurót ítélt meg a Bizottság Magyarországnak, a mostani összeggel együtt a teljes támogatás már 651 millió euróra (azaz több mint 240 milliárd forintra) emelkedik.

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő szerda reggel egy online sajtótájékoztatón arról beszélt, az elmúlt hónapokban ő már számtalan alkalommal szorgalmazta ezt a lépést a kormánynál, amely azonban eddig csak „flegma elutasításokkal” válaszolt. „December elsejével most mégis igényeltek 55 milliárd forintnyi támogatást, amelyből az idei bértámogatási költségeket fogják utólag fedezni. Orbán veri a mellét, de közben mindig elhallgatja, hogy az embereket segítő támogatások valójában az Európai Unióból érkeznek” – fogalmazott Ujhelyi.

Az EU tavaly májusban döntött a hitelről és összesen 100 milliárd eurós forrást nyitottak meg a tagállamok számára. Magyarország kezdetben egymilliárd euróra jelentett be igényt, de hosszas vita után az Európai Bizottság 504 millió eurót hagyott jóvá. 200 milliót már tavaly megkapott Magyarország, idén februárban fizették ki a másik felét.

Míg más országok akár 2-3 milliárd eurónyi támogatást is igényeltek, addig a magyar kormány 2020 őszén ebből mindössze 504 millió eurót kapott – mondta Ujhelyi. A kormány a korábban lehívott összegből fedezte többek közt az egészségügyi dolgozók egyszeri, ötszázezer forintos támogatását, a KATA-sok adóelengedését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!