110 milliárd forintnyi kedvezményes hitelt kap Magyarország munkahelyvédelemre az Európai Bizottságtól

2021. február 2. – 14:25

Másolás

Vágólapra másolva

A munkahelyek megőrzését szolgáló programok támogatására ítélt meg korábban Magyarországnak 500 millió eurót az Európai Bizottság, ennek fizették most ki a második részét is, írja a HVG.

Magyarország 304 millió eurót, azaz kb. 110 milliárd forintot kapott az Európai Bizottság európai munkavédelmi alapjából (a SURE-ból). A támogatás kedvezményes hitelt jelent, 15 év alatt kell azt visszafizetni, a célja pedig olyan programok finanszírozása, amelyek révén a járvány alatt is megtarthatók a munkahelyek.

Az EU tavaly májusban döntött a hitelről és összesen 100 milliárd eurós forrást nyitottak a tagállamok számára. Magyarország kezdetben egymilliárd euróra jelentett be igényt, de hosszas vita után az Európai Bizottság 504 millió eurót hagyott jóvá. 200 milliót már tavaly megkapott Magyarország, most fizették ki a másik felét. Magyarország ezt az összeget a rövid időtartamú munkavégzést biztosító programokra használhatja fel.

Ezt az EB elnöke, Ursula von der Leyen Twitteren is jelezte:

A programra 19 tagállam jelentkezett, a legnagyobb támogatást Olaszország és Lengyelország kapta. Az EU kötvények kibocsátásával fedezi a támogatást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!