Véget ér egy korszak, már csak fél évig érvényesek a veszélyhelyzet alatt lejárt okmányok

2021. december 29. – 14:53

Másolás

Vágólapra másolva

Bárhogy is alakul jövőre a járványhelyzet, a kormány megelégelte, hogy a veszélyhelyzet folyamatos meghosszabbításával a lejárt okmányok továbbra is érvényesek maradjanak.

A Magyar Közlönyben kedd este megjelent határozattal hatályon kívül helyezték azt a tavaly novemberi rendeletet, amely alapján a Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányok a veszélyhelyzet megszűnését követő hatvan napig érvényesek.

Az Országgyűlés még karácsony előtt június 1-ig meghosszabbította a veszélyhelyzetet, és ezzel együtt több részletszabályt is meghatározott. Meghatározták, hogy a magyar hatóság által kiállított, Magyarország területén hatályos,

  • 2020. március 11. és 2020. július 3. között lejárt, vagy
  • 2020. november 4. és 2022. május 31. között lejárt vagy lejáró hivatalos okmány 2022. június 30-ig érvényes marad.

Az új érvényességi időt a nyilvántartásba nem kell bejegyezni és az okmányon nem kell feltüntetni. Ez az összes hivatalos okmányra vonatkozik, a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki vizsga érvényességére és a diákigazolványokra is.

Július 1-től így például már nem vehetnek diákbérletet azok, akik a járvány alatt befejezték tanulmányaikat, ám a diákigazolványuk a többször meghosszabbított veszélyhelyzet miatt érvényes maradt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!