Visszahívási kötelezettséget rendelt el Kásler Miklós a háziorvosoknak

2021. december 29. – 07:41

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb feladatot kaptak a háziorvosok. Online vagy telefonos elérhetőséget kell biztosítaniuk a pácienseik számára, és a beérkező, ám nem fogadott hívásokra mihamarabb kötelesek lesznek reagálni, akár visszahívással, vagy bármilyen érdemi visszajelzéssel. Többek közt ez áll Kásler Miklós kedden kiküldött utasításában – írja a Népszava.

A járvány alatt a lap szerint többen is arra panaszkodtak, hogy nehezebben érik el a háziorvosukat telefonon, és a háziorvosok mobiljain szinte alig, a rendelői vonalas telefonjaikon pedig csak elvétve van üzenetrögzítő. Ezen változtatna most az emberi erőforrások minisztere egy utasítással.

Egyúttal azt is elrendelte, hogy a háziorvosok valamennyi covid-gyanús betegnél végezzenek gyorstesztet „arra alkalmas helyen”.

Lehetőség szerint a rendelőben kell ezt biztosítani, „de ha erre nincs mód, úgy a beteg tartózkodási helyén, vagy közös megállapodás alapján bárhol máshol”. Kásler kötelezettségként írta elő azt is a Népszava cikke szerint, hogy a háziorvosok a vírusfertőzés súlyosságától függően írjanak fel gyógyszert, valamint intézkedjenek a súlyosabb esetek kórházi beutalásáról. Az otthonukban kezelt betegek állapotát pedig kötelesek lesznek figyelemmel kísérni.

Hétfő este jelent meg Müller Cecília határozata is, amely alapján 2022 januárjában minden háziorvosnak kötelező lesz legalább egy hétvégét vállalnia (pénteken 14–18 óra, szombaton 10–18 óra közötti időszakban), amikor koronavírus elleni oltásokat ad be.

Az oltási hétvégét a háziorvos választja ki, azt előtte a megyei oltási bizottsággal előzetesen egyeztetnie kell, illetve köteles gondoskodni arról, hogy az oltási hétvége oltási időpontjairól a lakosság a helyben szokásos módon értesüljön.

Amennyiben valaki nem tesz eleget a kötelezettségnek, 30 ezer forinttól 5 millió forintig terjedő egészségügyi bírságot kaphat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!