Szigorították a kóbor kutyákat befogadó telepekre vonatkozó szabályokat

2021. december 28. – 10:46

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány elfogadta a kóbor állat befogásáról, tulajdonjogának átruházásáról és elhelyezéséről szóló kormányrendeletet, ami részletesen szabályozza az ebrendészeti telepek feladatkörét és ellenőrzését, írja az MTI az Agrárminisztérium közleménye nyomán.

Az egészséges állatok minimális tartási ideje 14 napról 45 napra emelkedik, az állatokról részletes nyilvántartást kell vezetni, és fel kell őket tüntetni a kötelezően létrehozandó honlapon is.

A rendelet értelmében minden önkormányzatnak rendelkeznie kell saját ebrendészeti ellátással vagy szerződéssel. Fontos módosítás, hogy minden ebrendészeti vagy gyepmesteri telepnek kötelező lesz sorszámozott, időrendi nyilvántartást vezetnie a befogott, illetve leadott állat fajáról, fajtájáról, ivaráról, koráról (vagy becsült koráról), ismertető jegyéről, egyedi azonosítójáról, immunizáltságáról, illetve befogásának körülményeiről.

A rendelet meghatározza a telepek kötelező nyitvatartását, telefonos és emailes elérhetőségét is.

Minden állat mikrocsippel megjelölve, veszettség ellen beoltva, ivartalanítva vagy ivartalanítási kötelezettséggel, féreghajtóval kezelve, írásbeli megállapodással adható majd örökbe, illetve a gyepmesteri vagy ebrendészeti telep Magyarországon bejegyzett szervezettől nem kérhet kihozatali díjat az állatért.

Minden esetben törekedni kell az eredeti gazda megtalálására.

A rendelet szerint kizárólag azonos ivarú, ivartalanított, egymással szemben agressziót nem mutató állatok kerülhetnek ugyanazon férőhelyre. A kutyák tartós megkötése pedig tilos Magyarországon.

A kormány pontosította a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló kormányrendeletet: korlátozta azokat az eseteket, amikor átmeneti megkötésre sor kerülhet, továbbá a futólánc minimális hosszúságát is meghatározta az állat méretéhez viszonyítva.

A változások egy része 2022. január 1-jén, bizonyos része pedig 2022. július 1-jén lép hatályba. A részletek a kormányrendeletben.

Szaporítókra és megrögzött állatkínzókra céloz az állatvédelmi csomag – írtuk november elején arról az állatvédelmi törvényjavaslat-csomagról, amelyről akkor kezdte a vitát a parlament. Majd szakértőket kérdeztünk arról, hogyan értékelik a terveket; szerintük komoly előrelépést jelent az állatvédelmi törvényjavaslat-csomag, a jogszabályok azonban önmagukban még nem számolják fel az állatkínzást, a jogalkalmazók érzékenyítésére és további pluszforrásokra van szükség a civilek tapasztalatai alapján. Az ellenzék több javaslattal is kiegészítette volna a csomagot, de ezeket az igazságügyi bizottság kormánypárti többsége leszavazta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!