A tavalyi csendes szilveszter után idén újból beindulhat a rakétázás

2021. december 27. – 12:58

Másolás

Vágólapra másolva

Miután tavaly a kormány a járványhelyzetre hivatkozva nagyon beszűkítette a szilveszteri tűzijátékozás lehetséges időtartamát, idén már a korábbi szabályoknak megfelelően lehet majd értékesíteni és felhasználni pirotechnikai eszközöket – írta szombaton a Világgazdaság a katasztrófavédelem közlése alapján. A szilveszteri tűzijátékokat december 28. és 31. között lehet megvásárolni a több mint 600 kijelölt árusítóhelyen, jellemzően plázák vagy nagy üzletek parkolóiban felállított konténerekben, melyeket a rendőrség és a katasztrófavédelem is folyamatosan ellenőriz.

A rendőrség idén is hosszú Facebook-posztban ismerteti a vonatkozó szabályokat. A legfontosabb korlátozás, hogy

tilos petárdát vásárolni, birtokolni, felhasználni.

Az is fontos, hogy ki mikor és milyen eszközt vásárolhat, és azokat hol használhatja fel.

  • Az 1. pirotechnikai osztályba tartozó, nagyon alacsony kockázatú és elhanyagolható zajszintű termékeket, melyeket zárt térben is lehet használni (pl. tortagyertya, recsegő, lepke, durranó-borsó), egész évben engedély nélkül megvehetik és használhatják azok, akik elmúltak 14 évesek.
  • A 2. pirotechnikai osztályú, szintén alacsony kockázattal és alacsony zajszinttel járó eszközöket már csak szabadban, behatárolt területen való használatra szánják (pl. római gyertya, röppentyű, tűzforgó, vezető-pálcás rakéta, szikraszökőkút, vulkán). Ezek a termékek 16 éves kortól szintén egész évben megvásárolhatóak, a fiatalabbak viszont csak szülői felügyelet mellett használhatják őket.
  • A 3. pirotechnikai osztályba tartozó eszközök (pl. a magas hatóanyag-tartalmú rakéták, telepek) azok, melyek közepes kockázattal járnak, és kizárólag szabadban, nagy nyílt területen használhatóak. Ráadásul csak december 28–31. között és csak felnőtt személynek szabad engedély nélkül megvásárolnia, birtokolnia és tárolnia ilyen eszközt, amit december 31. 18 órától január 1. 6 óráig fel kell használni – a fel nem használt, hibás, lejárt szavatosságú eszközöket pedig 2022. január 5. 24:00 óráig a forgalmazónak vissza kell vinni. A forgalmazó köteles azt térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni.
  • A legmagasabb kategória a 4. pirotechnikai osztályba tartozó eszközök, ezeket csak pirotechnikusok vásárolhatják meg engedély birtokában.

Az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékekből egyszerre csak 1-1 kg tárolható, a 3. pirotechnikai osztályba sorolt termékekből pedig maximum 3 kg-ot lehet tárolni. A tárolás helyére is több tilalom vonatkozik, eszerint nem szabad más tűzveszélyes anyagokkal együtt, tetőtérben és alagsorban vagy pincében tárolni. Ha elnedvesedett és utána kiszáradt, illetve valamilyen okból sérült a burkolata, akkor a többi pirotechnikai terméktől el kell különíteni.

Jövőre árrobbanás jön a pirotechnikai piacon

A Világgazdaság idézett cikkében a pirotechnikai piac helyzetét is áttekinti. Kiderül például, hogy a 2021-es árusítóhelyek száma mintegy 100-150-nel elmarad a 2019-es, jócskán 700 fölötti számtól. Ennek okát Molnár István, a pirotechnikai termékek értékesítésében Magyarországon piacvezető Absolut Pyro Kft. kereskedelmi igazgatója két okra vezeti vissza:

  1. a járvány következtében több cég is csődbe ment;
  2. sok pirotechnikus hagyta ott a szakmáját, márpedig az értékesítés pirotechnikai szakember jelenlétéhez kötött.

Egyébként Magyarországon pirotechnikai eszközökben komoly áruhiány lenne, ha 2020-ról nem maradtak volna raktáron az el nem adott eszközök. Ugyanis az itthon eldurrogtatott/elpukkantott/ellőtt évi 50-60 konténernyi (800-900 tonnányi) áru döntő többsége Kínából származik, és a globális kereskedelmet meg-megakasztó konténerhiány, illetve a kikötők szigorú Covid-szabályai miatt ezt a mennyiséget már idén sem lehetett beszerezni. Azok az eszközök, melyekből idén is után kellett rendelni (például csillagszóró), csak komoly késéssel érkeztek meg. Molnár példaként említi, hogy „van olyan árunk, amit csak januárban, a szezon után tudunk majd átvenni, pedig februárban leadtuk rá a rendelést”.

Idén átlagosan 5 százalékkal többe kerülnek a pirotechnikai eszközök a 2020-asnál, jövőre azonban már együttesen érezteti hatását

  • a globális logisztikai láncok töredezettsége (a tengeri szállítási díjak 4-5-szörösükre ugrottak);
  • az ugyancsak világszerte tapasztalható inflációs hatás;
  • illetve a hazai bérnövekedés,

ami garantáltan „bőven két számjegyű áremelkedést” fog eredményezni a 2022-es szilveszteri szezonra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!