Kisebb földrengés volt Szlovéniában, itthon is lehetett érezni

2021. december 25. – 11:37

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországon, a becsehelyi földrengésmérő állomáson is érzékelt kisebb földrengés volt szombaton reggel Szlovéniában, írja az MTI.

A Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium szerint 8:18-kor Szlovéniában, a horvát határhoz közeli Ljutomer körzetében 3,7-es erősségű földmozgást mértek. A rengést a Zala megyei Becsehelyen lévő szeizmológiai állomás is rögzítette.

Svájcban is volt egy kisebb földrengés szombaton reggel. A francia határnál fekvő Jura kantonbeli Pruntrut város közelében 4,1-es magnitúdójú földmozgást mértek. Károkról egyelőre nem érkezett jelentés.

Tavaly decemberben Horvátország középső részét, beleértve a fővárost, Zágrábot két földrengés is megrázta, az egyik 6,4-es erősségű volt. A földrengésnek halálos áldozatai is voltak, a horvát kormány pedig több zónát katasztrófa sújtotta területté nyilvánított. A maradandó felszínváltozásokról térkép is készült.

Itthon mennyire vagyunk biztonságban? A mai Magyarország területén a Balaton keleti partja és Komárom között, Budapest déli és keleti előterében és Kecskemét környékén gyakoribb a földrengés, azonban térségünk igazán veszélyeztetett régiói Horvátország és Szlovénia, a Kárpát-kanyar, tehát a Székelyföld déli része és a Román-alföld és Moldva kapcsolódó régiói, illetve az Alpoktól Északnyugat-Szlovákiáig húzódó sáv.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!