Lejárt a határidő, Győr nem talált új gázkereskedőt

2021. december 22. – 12:55

Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Lejárt a határidő, de Győr nem talált olyan gázkereskedőt, akitől hirtelenjében számára elfogadható áron gázt tudna vásárolni a 2021/2022-es gázévre. Aki üzletet ajánlott, az 7,5 milliárd forinttal kér többet, mint a szerződést egy hete felrúgó, korábbi partner. Január 8-ig kapott újabb haladékot a városi szolgáltató cég és persze maga Győr is. Miután nincs plusz gáz, egy áramkereskedő is be akarja nyújtani számlát a várható nyereség elmaradása miatt.

A Győr-Szol Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt. igazgatóságának elnöke a városi közgyűlés keddi ülésén egy képviselői kérdésre válaszolva mondta ki az összeget: 7,5 milliárd forinttal többet kér az a gázkereskedő, aki a jelenlegi helyzetben adott árajánlatot a városi szolgáltató cégnek.

A Telex is megírta az előzményeket: Győr már hét éve a Global NRG-től veszi a gázt, az idei tendert is a fővárosi cég nyerte el. A szerződést június 28-án írták alá, a megállapodás elvileg egy gázévre szólt, vagyis 2021. október 1-jétől 2022. szeptember 30-ig. A gázár azonban elszabadult a világban, és ennek kompenzálására két dolgot akart a Global: egyrészt módosítani az erre a gázévre kötött szerződést, másrészt – és ez Győrnek már sok volt – visszamenőleg, 2021. április 1-jétől 2021. szeptember 30-ig szintén újratárgyalni a dolgokat.

Nem sikerült megegyezni, december 14-től a cég felmondta Győrrel a szerződését, az óra pedig elkezdett egyre gyorsabban ketyegni: a városnak december 21. hajnali 6 óráig kellett (volna) új szerződő partnert találnia. Addig az állami gáztartalékból kapott földgázt.

A határidő épp akkor járt le, amikor a győri közgyűlés az év utolsó ülését tartotta, napirend után pedig az egyik képviselő rákérdezett a fejleményekre. A 7,5 milliárd forintos pluszköltség ekkor hangzott el. Kedden ráadásul közmeghallgatást is tartottak, ahol egy győri lakó szintén szóba hozta az ügyet. Nem véletlen, hiszen valóban városi téma most a gázügy.

A közmeghallgatáson Dézsi Csaba András polgármester válaszolt a kérdésekre. Az előzmények ismertetése után rátért a lényegre:

„Szerintünk törvénytelen, amit a gázkereskedő tett, így feljelentést tettünk. Zsarolás és sok minden más miatt, ami nem volt szép dolog. S akkor most visszafogottan fogalmaztam, ami nem szokásom.”

Dézsi elmondta, hogy a Győr-Szol várta a szabadpiacról érkező árajánlatokat, de amit kapott, azt nem tudta elfogadni. A polgármester szavaiból az derült ki, hogy január 8. vélhetően az utolsó határidő – ha addig nem sikerül új kereskedőt találni, akitől gázt vásárol Győr, akkor az állam átveszi a szolgáltatást.

„Tárgyalunk a háttérben, nyilván. Lesz gáz a győri lakásokban, az biztos. És az is, hogy ők nem fizetnek többet a szolgáltatásért.”

A kérdés az, Győrnek mennyibe kerül ez. Az állami átvétel lehetőségét Dézsi Csaba András a múlt héten már elég konkrétan beharangozta.

A polgármester ezután beszélt a helyzet új vetületéről is, amelyről eddig nem esett szó. Őt idézve, ennél is tarkább a probléma. Merthogy kiderült: a győri hőszolgáltató a gázmotoros erőművén keresztül áramot is termelt, de ezt most nem tudja megtenni, miután nincs plusz gáz. Emiatt az áramkereskedő is be akarja nyújtani számlát a várható nyereségének elmaradása miatt – mondta Dézsi Csaba András. „Két tűz között vagyunk – úgy, hogy mi vagyunk a jófiúk a történetben. Nem csináltunk mást, csak kötöttünk egy előnyös szerződést, amit aztán egyoldalúan felrúgtak.”

Az eredetileg érintett gázkereskedő a Telexnek legutóbb azt mondta, az ügy kommunikálását Győrre bízza.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!