Boldog István: Van két kezem, két lábam, egy fejem, mielőtt politikus voltam, is megéltem, és ezután is meg fogok élni

2021. december 20. – 10:33

Másolás

Vágólapra másolva

„Van két kezem, két lábam, egy fejem, és eddig is megéltem, mielőtt politikus voltam, és ezután is meg fogok élni”

– mondta Boldog István, a többek között hivatali vesztegetés elfogadásával vádolt fideszes országgyűlési képviselő a mezőtúri televíziónak adott interjújában. Boldog december elején jelentette be, hogy nem indul a '22-es választáson, és visszavonul az országos politizálástól. Elmondása szerint már 2010-ben sem igazán örült a felesége az országos politizálásának, de az elmúlt két év annyira megviselte a tágabb értelemben vett családját, hogy így döntött.

„A saját életükben nem boldoguló emberek a saját frusztráltságukat, mondjuk, az anyósomra meg a saját édesanyámra vetítették ki”

– fogalmazott, majd hozzátette, hogy

„vannak, akik már lakolnak is érte, hiszen följelentéseket tettem ezekben az ügyekben. Van, ahol már megszületett az ítélet, és van, ahol meg fog születni az ítélet.”

„Így 55 éves kor után már az ember elgondolkodik azon, hogy mi a jobb: a politikai karrier, a nemzeten, a választókörzeten, a választópolgárokon való segítség, vagy pedig, mondjuk, jó három év múlva kapni egy pohár teát este, és beszélgetni a családdal. És én a családot választottam” – fogalmaz Boldog, aki szerint lehet politikusokat ütni, de nem szabad a rágalmazásig és becsületsértésig eljutni, és nem kell az ember családját is belevonni ebbe, ő ezt már nem is akarja folytatni: „nincs szüksége a családomnak arra, hogy tovább szenvedjen ettől”.

Ebben a körzetben a jobbikos Csányi Tamás lesz az ellenzék közös jelöltje. Vele kapcsolatban Boldog úgy fogalmaz: „Az a szerencséje, hogy én nem indulok, mert egyébként a politikai karrierjébe akkor én tenném be, azt hiszem, a koporsójába az utolsó szöget, ennek a politikai karriernek. Így nem én fogom, hanem az utódom.” Az sajnos nem derül ki a beszélgetésből, hogy ki lesz az utódja, csak annyi, hogy ő ajánlott valakit a párt vezetésének.

Boldog ugyanerről a törökszentmiklósi T1 televíziónak adott interjújában is beszélt, ahol azt is elmondta, hogy százhúsz évig tervez élni. De arról is beszél, hogy ő – ellenfelével szemben – ma is ugyanaz az ember, aki régen volt, ugyanazokért az elvekért áll ki, ugyanabban a futballcsapatban játszik, és:

„Semmivel nincs több vagyonom, mint amit a családom gyakorlatilag a lakástakarékok illetve a keresetünk alapján össze tudott rakni. Mindig nagyon nyugodt vagyok ebből a szempontból, hiszen a feleségem vagyonnyilatkozata, az enyém és a gyerekemé is nyilvános. És aki végigköveti az elmúlt harminc évet, amit a politikában töltöttem, az láthatja, hogy a jövedelmemnél nagyobb vagyongyarapodásom nem volt, nincs is rá szükségem.”

Hivatali vesztegetés

Hat év letöltendő börtönt, ötmilliós pénzbüntetést és 6,6 millió forint értékű vagyonelkobzást kér Boldog István fideszes parlamenti képviselőre az ügyészség, illetve a közügyektől öt évre tiltanák el, hangzott el a bíróságon június végén, Boldog ügyének előkészítő tárgyalásán, amiről hosszabban ebben a cikkünkben számoltunk be. Hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtottak be vádiratot Boldog István és nyolc társa ellen.

A Boldog-ügy vádirata két részből áll. Az első részben a vádirat lényege szerint „a Boldog Istvánhoz köthető elkövetői kör hivatali helyzetével, befolyásával visszaélve, jogellenesen befolyásolta a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázati eredményeit, majd elérték a kivitelezők irányított kiválasztását is”. Mindezekért a vállalkozóktól 2019 májusában 20 millió forintot kaptak.

A második vádpont arról szól, hogyan keresték meg Boldog emberei a körzet településeinek polgármestereit azzal, hogy a nyertes pályázati pénzekből mennyit kell visszafizetni, például arra, hogy Boldog kampányát finanszírozzák.

Boldog István előkészítő ülését tehát júniusban tartották. Akkor ő azt mondta a bíróságon, hogy ártatlan, nem követett el bűncselekményt, így a tárgyalás jogáról sem mondott le. Ami azt jelenti, hogy az ügye tovább folytatódik a bíróságon. A per télen kezdődik. Boldogot egyébként az ügyészség konkrétan a következőkkel vádolja:

  • 2 rendbeli felbujtóként elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása,
  • 2 rendbeli felbujtóként elkövetett vesztegetés elfogadása,
  • 2 rendbeli felbujtóként elkövetett versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési eljárásban.

Rá, illetve a két táskás emberére (Fehér Petrára és K. Péterre) hat év letöltendő börtönt kért az ügyészség. Az ügy előzményeiről, a vád részleteiről és az előkészítő ülésen elhangzott nyilatkozatokról ebben a cikkünkben olvashat részletesen. Boldog januárban úgy fogalmazott: „ez egy csúnya politikai kampány, amelynek én vagyok az elszenvelgője, aminek a vége sajnos nagyon messze van”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!