Több honvédelmi cég, a Rába és a HungaroControl eladási tilalmát is feloldaná a kormány

2021. december 10. – 08:38

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány feloldaná több honvédelmi cég, illetve a polgári légi irányításért felelős HungaroControl magánosítási tilalmát – írja egy kormányzati módosító javaslat alapján a Népszava. A parlament már a jövő héten szavaz az „egyes vagyongazdálkodási tárgyú rendelkezésekről, valamint egyes vagyongazdálkodást és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokat érintő törvények módosításáról” szóló salátatörvényről.

A kormány az általános és részletes vita után nyújtott be módosítót a törvényjavaslathoz, amellyel feloldaná a száz százalékban állami HM Arcom, HM Currus, HM Arzenál és HungaroControl, valamint a többségében állami tulajdonú Rába eladási tilalmát. A három HM-es vállalkozás a Magyar Honvédség fegyverkarbantartással, fegyvergyártással vagy épp a honvédségi laktanyák kezelésével foglalkozó háttércége. A tőzsdén is forgó Rába megrendeléseinek jelentős részét szintén a Magyar Honvédség adja.

A javaslat a parlament törvényalkotási bizottságának csütörtöki ülésén bukkant fel. Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár előterjesztőként azt mondta, ez mindössze egy, a cégek holdingba szervezését megelőző lépés, szerinte az így létrejövő társaság ismét visszakapná a privatizáció elleni védelmet.

A HungaroControl december elején jelentette be, hogy távozik posztjáról Szepessy Kornél, a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. vezérigazgatója, feladatait átmeneti jelleggel Tóth László, a légi navigációs vállalat igazgatóságának tagja veszi át. A változásról a cég azt írta, nem befolyásol semmit, minden megy tovább, mint eddig.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!