Ellenzéki pártok: Völner után Varga Juditnak is mennie kell!

2021. december 7. – 12:30

Ellenzéki pártok: Völner után Varga Juditnak is mennie kell!
Varga Judit igazságügyi miniszter beszél éves meghallgatásán az Országgyulés igazságügyi bizottságának ülésén az Országházban. Jobbról Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára – Fotó: Soós Lajos / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az ellenzéki pártok sorban reagáltak kedden Völner Pál államtitkár ügyére. Követelik, hogy Varga Judit igazságügyminiszter is mondjon le „az Orbán-kormány legsúlyosabb korrupciós botránya” miatt.

Ma kiderült, hogy Varga Judit azon államtitkárának kezébe adta azt a döntést, hogy ki ellen vethetik be Magyarországon a Pegasus kémszoftvert, aki még Polt Péter ügyészsége szerint is korrupt, és folyamatosan milliós összegeket fogadott el készpénzben a Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől, írja Donáth Anna, a Momentum elnöke a közösségi oldalán annak kapcsán, hogy Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára lemondott, miután a Legfőbb Ügyészség hivatali visszaéléssel gyanúsította meg.

„Ha a Bírósági Végrehajtói Kar le tudja fizetni Völnert, vajon kinek tett még »szívességet«️? Engedélyezhette bárki lehallgatását kenőpénzért cserébe?” – kérdezi a politikus.

Donáth szerint Völner után Varga Judit igazságügyi miniszternek is le kell mondania, mert hagyta, hogy egy megvesztegethető államtitkára feleljen a lehallgatások engedélyezéséért.

„A miniszter nem csak képtelen ellátni feladatát és mással végezteti a lehallgatások engedélyeztetését, de saját minisztériumát és beosztottait is képtelen felügyelni. Azonnal le kell mondania”

– közölte.

Mint arról beszámoltunk: Völner Pál lemondott államtitkári posztjáról, miután hivatali vesztegetéssel gyanúsították meg. A fideszes parlamenti képviselő, igazságügyi államtitkár a megalapozott gyanú szerint rendszeresen, alkalmanként 2–5 millió forintot kapott a Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől. Az ügynek tizenkét gyanúsítottja van, köztük nyolc végrehajtó.

Jobbik: Botrány a köbön, Varga vegye a kabátját

A párt közleménye szerint „botrány a köbön”, hogy egy kormánytag többmilliós csúszópénzeket tömköd a saját zsebébe, ráadásul a végrehajtói kar elnökének letartóztatását követően kerül a képbe.

Sejthető volt, hogy a végrehajtói kar elnökének letartóztatása csak a jéghegy csúcsa. Nem volt véletlen a hetek óta tartó hírzárlat, ahogy Gulyás miniszter múlt heti kormányinfós, zavaros kommunikációja is új értelmet nyer, áll a közleményben.

A Jobbik szerint különösen vérlázító, hogy a kenőpénzt Völner a gyanú szerint azoktól a végrehajtóktól kapta, akiknek a ténykedése folytán családok tízezrei kerültek az utcára a Fidesz-kormányzás több mint egy évtizedében.

Joggal érdekelheti a közvéleményt az is, hogy a kamerák elől előszeretettel menekülő Varga Judit igazságügyi miniszter mit tudott a kollégája ügyleteiről. A párt feltételezi, hogy „ez is szóba került, amikor Völnerrel együtt figyeltek meg és hallgattak le független újságírókat, üzletembereket és ellenzéki politikusokat”. Helyettesét követve Varga Judit is haladéktalanul vegye a kabátját! – üzenik a miniszternek.

Márki-Zay: Egy bűnöző figyel meg tisztességes állampolgárokat

„Mit tett ezzel az országgal Orbán Viktor? A kormányában az Igazságügyi Minisztériumból irányítják a korrupciót, ráadásul annak a vezetőnek a kezében futnak össze a szálak, aki a Pegasus-kémszoftver bevetéséről dönt. Nálunk tehát az állam nem a bűnözőket figyeli titkosszolgálati eszközökkel, hanem egy bűnöző figyel meg tisztességes állampolgárokat, újságírókat, vállalkozókat”

– fűzi hozzá a történtekhez a közösségi oldalán Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje.

Közös ellenzéki sajtótájékoztató: Völner a képviselői mandátumáról is mondjon le!

Varga Judit igazságügyminiszter felelősségét firtatták többek között az ellenzéki pártok vezetői kedden megtartott sajtótájékoztatójukon.

Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) szerint a Völner-ügy az Orbán-kormány legsúlyosabb korrupciós botránya. Bejelentette: kezdeményezi, hogy az Országgyűlés mentelmi bizottsága mielőbb üljön össze, hogy minél előbb felfüggeszthessék Völner mentelmi jogát.

Bana Tibor (Mindenki Magyarországa) közölte: mondjon le Völner a parlamenti mandátumról is, sőt szerinte szükség lenne az államtitkár őrizetbevételre is.

Szakács László (DK) elmondta, hogy részletes tájékoztatást kér a kormánytól: tudtak-e Völner esetéről, más kormánytagok érintettek-e az ügyben, Varga Judit fogadott-e el kenőpénzt Völnertől.

Keresztes Lóránt (LMP) is azt követelte, hogy Varga Judit azonnal mondjon le, mert ő felel mindenért az Igazságügyminisztériumban.

Harangozó Tamás (MSZP) pedig reagálva a kormányzati kommunikációra azt mondta, hogy a Völner-ügy nem arról tesz tanúbizonyságot, hogy az ügyészség független, hanem arról, hogy a kormány korrupt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!