Jól hangzott a kormánypárti-ellenzéki együttműködés, de végül nem lett belőle semmi, hiába volt szó gyerekekről

2021. december 1. – 09:56

Másolás

Vágólapra másolva

Meglepő dolog történt bő két hónappal ezelőtt: közösen tartott sajtótájékoztatót az ellenzéki Ujhelyi István (MSZP–Párbeszéd) és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, amelynek témája a Covid-járvány mentálhigiénés hatásai az oktatásban, illetve az ebben a témában született szakmai javaslatok voltak.

Közös, nemzeti ügyként beszéltek róla, és Ujhelyi meg is dicsérte a miniszterelnöki hivatalt, majd azt mondta, hogy „ha minden igaz, akkor konkrét lépések is következnek”, ha pedig nem, akkor is tovább nyomja az ügyet.

Egy ideális világban ezek a konkrét lépések már meg is történtek volna, nem úgy itt, így az EP-képviselő Ujhelyi most tovább üti az ügyet. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével és a Pedagógusok Szakszervezetével közösen sajtóközleményt adtak ki arról, hogy az általuk tett javaslatok „töredékét sem fontolták, illetve valósították meg érdemben.”

Konkrét programot tettek le a kormány asztalára arról, hogy az új tanév kezdetén érdemes figyelmet és erőforrásokat összpontosítani a járvánnyal összefüggő mentális problémák kezelésére és megelőzésére, ám hiába kezdeményeztek egyeztetéseket erről azóta is, „az utóbbi időben már érdemi válaszra sem méltatnak minket”.

„Tény, hogy ezektől függetlenül azóta elindult egy online, illetve telefonon elérhető, ingyenes pszichológiai segítő szolgáltatás; a szakértőkkel közösen megfogalmazott javaslatainkból azonban ezen felül a kormány vállaltan nem kíván semmit sem megvalósítani; mondván azok »nem időszerűek«️” – írták.

A PDSZ, PSZ és Ujhelyi továbbra is azt képviselik, hogy fokozott figyelemmel kell lennie a kormánynak a gyerekek mentális egészségére, és továbbra is elengedhetetlennek tartják, hogy átfogó felmérés készüljön a Magyarországon igénybe vehető pszichológiai és mentálhigiénés szolgáltatásokról, valamint az iskolapszichológusi hálózat jelenlegi állapotáról.

„Őszinte csalódottsággal tölt el minket, hogy a nyitott és konstruktív egyeztetéseink ellenére a kormányoldal végül tulajdonképpen egyetlen javaslatot sem fogadott be és valósított meg az általunk asztalra tett szakmai csomagból” – írták, és hozzátették, hogy ők továbbra is nyitottan állnak a kérdéshez.

A kisebb és nagyobb gyerekeket érintő, járvánnyal összefüggő mentális nehézségekkel, azok közvetlen hatásaival ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!