HVG360: Fideszes körök magánnyomozókat bíznak meg ellenzéki politikusok megfigyelésével

Legfontosabb

2021. december 1. – 08:40

Másolás

Vágólapra másolva

A kormányoldal nincs rászorulva arra, hogy ellenzéki politikusok ellen az állami titkosszolgálatokat vesse be kompromittáló információk gyűjtésére. A HVG360 fizetős cikkében azt írja: tud olyan, ma már a magánnyomozói piacon tevékenykedő egykori titkosszolgákról, akik fideszes körökből az előválasztáson győztes politikusok feltérképezésére kaptak megbízást.

Ilyenkor a célszemélyről a tudta nélkül készül egy úgynevezett operatív környezettanulmány. A magánnyomozók úgy szereznek információt az illető környezetétől, hogy az adatszolgáltatóknak fogalmuk sincs arról, miben segédkeznek. A cikkben elolvasható, milyen trükköket vetnek be ehhez a nyomozók.

A munka során nemcsak a célszemélyről, de annak családtagjairól is kiderülhetnek olyan információk, amelyeket egy politikai kampányban fel lehet használni a célszemély lejáratására, írja a HVG360. Egy alaposan elkészített operatív környezettanulmánnyal sokszor jobban fel lehet térképezni valakinek a magánéletét, mint ha a telefonját hallgatnák le.

A célszemély megfigyelése is törvényes, ha azt közterületen vagy nyilvános helyen végzik, és a tevékenységet ott is dokumentálják. Jakab Pétert, a Jobbik elnökét nemrég azzal támadta a kormánysajtó, hogy egy budai lakásban találkozik kabinetfőnökével, Molnár Enikővel. Jakab Péter a HVG360-nak azt írta, nem vette észre, hogy szemmel tartják, és a rejtett kamerákat sem érzékelte. A cikk foglalkozik a Városháza-ügyben Bajnai Gordon csőbe húzásával is.

Egy magánnyomozó által készített kész jelentés ára 1-1,5 millió forint között mozog. A HVG360-nak név nélkül nyilatkozó magánnyomozó azt mondta: az ilyen típusú munkát ő is közvetítő útján szerzi, akik szintén volt titkosszolgák. A nyomozók 2010 előtt a baloldalról is kaptak ilyen munkákat, de ezek a megbízások megszűntek. Az egyik forrás szerint azért, mert ezt ma már csak a Fidesz tudja megfizetni.

A magánnyomozók egyébként nem csak a politikai ellenfél tanulmányozására kapnak megbízásokat. Előfordul, hogy a NER csúcsán álló gazdasági szereplőket káderezik le, de egy pincért, egy gépkocsivezetőt vagy egy takarítót is leinformálhatnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!