Ötmillió forintos kártérítést kapott az a nő, aki az „ismétlődő szülés veszélye” miatt nem dolgozhatott tovább az egyik állami hivatalnál

2021. november 30. – 17:25

Másolás

Vágólapra másolva

Ötmillió forintos kártérítést kapott az a nő, akit az „ismétlődő szülés veszélye” miatt nem vett vissza a munkába az egyik országos állami hivatal. A nő volt munkahelye elismerte, hogy jogszerűtlenül jártak el, amikor nem hosszabbították meg a szerződést – írja a Magyar Helsinki Bizottság Facebook-bejegyzése.

A nő 2015-től az egyik országos állami szervnél dolgozott, és a másfél éves szerződését először még gond nélkül hosszabbították meg újabb másfél évvel. Közben megszületett gyermeke, és a gyeden lévő anyuka a jogviszonyának újabb hosszabbítását kérte, de ezt a hivatal már elutasította. A hivatalos indoklás szerint azért, mert nem teljesítette a gyakornoki program feltételeit. A munkaügyi osztály egyik munkatársa azonban elmondta neki, hogy valójában az „ismétlődő szülés veszélye” miatt utasították el a kérését, mert valószínűnek tartották, hogy újra szülni fog. A Magyar Helsinki Bizottság szerint nem ő volt az egyetlen női munkavállaló ennél az állami szervnél, akit a szülés után nem foglalkoztattak tovább.

A nő beperelte az egykori munkaadóját, és jogerősen is pert nyert. A Kúria szerint is az anyasága miatt diszkriminálta őt a munkahelye. „Most a munkáltató és egykori munkavállalója megegyezett a kártérítés összegében. Karácsonyra jól jön majd a pénz a családnak. A pereskedés ezzel véget ért” – írja a Helsinki Bizottság.

„Minden szempontból elfogadhatatlan, hogy egy munkavállaló nőt az esetleges jövőbeli várandóssága miatt ne alkalmazzanak. Különösen súlyos ez a jogsértés, mert egy állami szervnél történt, és több nő is áldozata lett. Sokat hallunk mostanság népességfogyásról, családvédelemről, babaváró támogatásról meg a nők kötelességéről. De jól látszik, az államnak a saját háza táján is akad tennivalója, hogy a szülő nőket és kismamákat ne érje hátrány” – mondta a nőt képviselő Tóth Balázs ügyvéd.

Kövess minket Facebookon is!