A II. kerület kimérte, kié a fa, ami péntek este egy arra járó autóra dőlt

2021. november 30. – 16:17

A II. kerület kimérte, kié a fa, ami péntek este egy arra járó autóra dőlt
A szétzúzott autó a Nagykovácsi úton – Fotó: Mihádák Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

„Megelégeltem azt a rendkívül kínos eljárást, melyben a közútkezelő és terület tulajdonosa napokig képesek voltak egymásra mutogatni anélkül, hogy kiderült volna, kinek a kezelésében volt az a fa, amely a Nagykovácsi úton kidőlt”

– írja közösségi oldalán Őrsi Gergely, II. kerületi polgármester. A kerületi önkormányzat munkatársai ugyanis készítettek egy mérést, hogy beazonosítható legyen, ki a felelős a fák állapotáért a baleset helyszínén.

Forrás: II. kerületi önkormányzat
Forrás: II. kerületi önkormányzat

A mérés alapján egyértelműen megállapították, a balesetet okozó fa a 11 129/27 hrsz.-ú területen volt, mely a Magyar Állam tulajdonában, és a MÁV vagyonkezelésében lévő területen van. Mivel a fa az útpadkától 2 méteren belül helyezkedett el, ezért a növényzet karbantartása a Budapest Közút feladata lett volna (5/2004. (I. 28.) GKM rendelet a helyi közutak kezelésének szakmai szabályairól).

Őrsi minden érintettet felszólított, hogy azonnali hatállyal végezze el a faállomány felmérését, és tegyen megfelelő lépéseket a baleset-megelőzés érdekében. Ha ezek után egyetlen „gazdátlan” fát is találnak az út mentén, akkor ismét az önkormányzat fogja beazonosítani a felelőst, és emlékeztetni arra, hogy feladata van a fák megóvásában és a közlekedésbiztonság fenntartásában – tette hozzá a polgármester.

Múlt péntek este a budapesti Nagykovácsi út erdős szakaszán minden előzmény nélkül a semmiből az útra zuhant egy többméteres fa a II. kerületben, és pont eltalált egy arra haladó kocsit. A sofőr ijedtében elrántotta a kormányt, és átszakította a szalagkorlátot. Egy taxis fedélzeti kamerája rögzítette a balesetet, amit az RTL Híradó mutatott be.

Az autó sofőrje, egy 60 év körüli férfi ugyan ki tudott szállni az alaposan összetört kocsiból, de súlyos sérüléseket szenvedett, ezért kórházba szállították.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!