A II. kerület kimérte, kié a fa, ami péntek este egy arra járó autóra dőlt

2021. november 30. – 16:17

A II. kerület kimérte, kié a fa, ami péntek este egy arra járó autóra dőlt
A szétzúzott autó a Nagykovácsi úton – Fotó: Mihádák Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

„Megelégeltem azt a rendkívül kínos eljárást, melyben a közútkezelő és terület tulajdonosa napokig képesek voltak egymásra mutogatni anélkül, hogy kiderült volna, kinek a kezelésében volt az a fa, amely a Nagykovácsi úton kidőlt”

– írja közösségi oldalán Őrsi Gergely, II. kerületi polgármester. A kerületi önkormányzat munkatársai ugyanis készítettek egy mérést, hogy beazonosítható legyen, ki a felelős a fák állapotáért a baleset helyszínén.

Forrás: II. kerületi önkormányzat
Forrás: II. kerületi önkormányzat

A mérés alapján egyértelműen megállapították, a balesetet okozó fa a 11 129/27 hrsz.-ú területen volt, mely a Magyar Állam tulajdonában, és a MÁV vagyonkezelésében lévő területen van. Mivel a fa az útpadkától 2 méteren belül helyezkedett el, ezért a növényzet karbantartása a Budapest Közút feladata lett volna (5/2004. (I. 28.) GKM rendelet a helyi közutak kezelésének szakmai szabályairól).

Őrsi minden érintettet felszólított, hogy azonnali hatállyal végezze el a faállomány felmérését, és tegyen megfelelő lépéseket a baleset-megelőzés érdekében. Ha ezek után egyetlen „gazdátlan” fát is találnak az út mentén, akkor ismét az önkormányzat fogja beazonosítani a felelőst, és emlékeztetni arra, hogy feladata van a fák megóvásában és a közlekedésbiztonság fenntartásában – tette hozzá a polgármester.

Múlt péntek este a budapesti Nagykovácsi út erdős szakaszán minden előzmény nélkül a semmiből az útra zuhant egy többméteres fa a II. kerületben, és pont eltalált egy arra haladó kocsit. A sofőr ijedtében elrántotta a kormányt, és átszakította a szalagkorlátot. Egy taxis fedélzeti kamerája rögzítette a balesetet, amit az RTL Híradó mutatott be.

Az autó sofőrje, egy 60 év körüli férfi ugyan ki tudott szállni az alaposan összetört kocsiból, de súlyos sérüléseket szenvedett, ezért kórházba szállították.