Győrbe járnak vásárolni az emberek a lezárt Szlovákiából

2021. november 26. – 17:58

Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Szlovákiában csütörtöktől van lockdown, az iskolákat nem zárták be, de az éttermeket és a nem létszükségletű boltokat igen. Egyes hírek szerint ez akár karácsonyig így maradhat. Eközben Magyarországon maszkviselési kötelezettség mellett szabadon lehet mozogni, ráadásul péntektől ráadásul a győri bevásárlóközpontokban „Black Friday” várja a vásárlókat. Szlovákiából – különös logika mentén – a szigor ellenére is engedik a külföldi utazást „kirándulás céljából”, ezt a kiskaput pedig ki is használják az emberek.

„Már most jóval több szlovákiai hangot hallok, mint két hete – mert én azért a magyarul beszélőknél is meg tudom különböztetni, hogy ki az, aki kint él, s ki az, aki Magyarországon” – nyilatkozta az Új Szónak a Dunaszerdahelyen élő, a győri Árkádban dolgozó Meleg Zita.

Az eladó hozzátette, hogy ha kint bármiért bezárnak a boltok, azonnal megrohanják az Árkádot, így volt ez a november 17-i ünnepen is, tele volt a magyar Árkád szlovákiaiakkal. A kinti helyzetet, az egyre durvuló Covid-járványt jól ismerő kereskedők készültek a lockdown-ra, és Meleg Zita úgy számol, két héten belül a vásárlóik ötven százaléka Szlovákiából fog érkezni.

Az Győri Új Szó munkatársai megnézték a vámosszabadi határt is: pénteken ellenőrzésektől még nem kellett tartaniuk azoknak a szlovákiai vásárlóknak, akik megindultak Magyarország felé. A riport során kiderült ugyanakkor az is, hogy ezt a bevásárlókirándulást sokan illegálisnak vagy félillegálisnak élhették meg, mert a nyilatkozatot alig vállalták, fotóval pedig senki. Ez a szlovákiai olvasókra nem volt eddig jellemző, jóval könnyebben szóra bírhatók, mint Magyarországon.

Megnézték a bevásárlóközpont parkolóját is: körülbelül minden hatodik, hetedik autó szlovákiai volt, s ez már nagyjából azt a 12 évvel ezelőtti időt idézte a győriek számára, amikor bevezették Szlovákiában az eurót, a forint pedig zunanórepülésben volt.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!