Összeomlás közelében a szlovák kórházak, teljes lezárást rendelhetnek el az egész országban

2021. november 24. – 12:37

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább három hétre lezárná egész Szlovákiát Ján Mikas országos tisztifőorvos, a kijárási tilalomnak pedig mindenkire, oltottra és oltatlanra is egyformán kéne vonatkoznia – írja az Új Szó. „Az egyetlen megoldás a mobilitás csökkentése, hogy az emberek elkerüljék a találkozásokat” – jelentette ki Mikas a kormány szerdai ülése előtt. Mint mondta, a helyzet annyira súlyos, hogy kénytelenek szigorú intézkedéseket hozni.

A Paraméter című lap arról ír, hogy 30 175 elvégzett PCR-tesztből 10 315 lett pozitív kedden a szlovákiai laboratóriumokban. A pozitivitási arány 34,18 százalék, ami azt jelenti, hogy minden harmadik tesztelt személynél igazolták a fertőzést. 33 201 antigéntesztet is elvégeztek, ezekkel további 2058 fertőzöttet szűrtek ki. A kórházban kezelt fertőzöttek 82,89 százaléka nincs teljesen beoltva.

Kedden összesen 3200-an voltak kórházban, 288-an intenzív osztályon, 269-en pedig lélegeztetőgépre szorultak. A szakemberek múlt héten azt javasolták a kormánynak, hogy ha a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma eléri a 3200-at, kapcsolják ki a Covid-automatát, és az osztrákhoz hasonló lezárás lépjen életbe. Erről várhatóan a szerdai kormányülésen döntenek.

Az országos kijárási tilalom haladéktalan bevezetését sürgette kedden a szlovák államfő is. „Jelenleg mi vagyunk a legrosszabb helyzetben lévő ország a világon, ami az új fertőzöttek lakosságarányos számát illeti. A kórházak teljesítőképességük határán állnak, és kénytelenek az ellátást korlátozni, a kimerült egészségügyi személyzet segítséget kér” – fogalmazott. „Ideje végre hallgatni a szakértőkre” – mondta Zuzana Čaputová, aki a közvélemény-kutatások szerint jelenleg a legnépszerűbb politikus hazájában.

Az 5,4 millió lakosú Szlovákiában a lakosság mindössze 46,8 százaléka kapott oltást, ez az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint a harmadik legalacsonyabb átoltottsági arány az Európai Unióban.

Ausztria hétfőtől szigorította a beutazási szabályokat: csak az oltottak, a koronavírus-betegségen fél éven belül átesettek és az érvényes negatív PCR-teszttel rendelkezők utazhatnak be az országba. Az antigén- és antitesttesztek „a beutazás tekintetében érvényüket vesztik”, kivéve, ha a védettség igazolása egy oltás igazolásával és amellett az annak beadása előtt készült pozitív antitestteszt birtokában történik. Továbbra is be lehet utazni Ausztriába a mintavételtől számított 72 órán belüli PCR-tesztről szóló orvosi igazolás birtokában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!