Nem szólhatott bele a gellérthegyi sikló engedélyezésébe a Budavári Önkormányzat

2021. november 26. – 09:14

Másolás

Vágólapra másolva

Az önkormányzatot elzárták attól, hogy a lakosság érdekeit az egyes kormányhivatalok kézivezérelt engedélyezési eljárásaiban érvényesítse – mondta V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere a Népszavának, miután a lap megírta: a gellérthegyi sikló engedélyezési eljárásába sem a főváros, sem az érintett városrész nem vett részt ügyfélként. A lap úgy tudja, hogy Budavár Önkormányzata még augusztusban kérelmezte, hogy ügyfélként részt vehessen az eljárásban, de ezt a Fővárosi Kormányhivatal szeptember 24-én kelt végzésével elutasította. Az indoklás szerint az „ügyben az önkormányzatnak, mint jogi személynek nincs közvetlen érintettsége, ennek hiányában pedig ügyféli jogállása sem”.

A kerület megtámadta a kormányhivatal végzését, és a bíróságtól is kérte az ügyféli jogállás megállapítását. A Fővárosi Törvényszék azonban az önkormányzat megdöbbenésére elutasította a keresetet, vagyis a törvényszék is úgy látta, hogy a sikló építési eljárásában a kerület nem lehet ügyfél, pedig a siklóprojekt szinte teljes területe az I. kerület közigazgatási területén található.

Az önkormányzat szerint a kormányhivatal jogsértő módon korlátozta az önkormányzat jogos érdekét és ügyféli jogállását azáltal, hogy az I. kerület területét, zöldfelületeit, turisztikai feladatait lényegesen érintő beruházás engedélyezési eljárásából gyakorlatilag kizárta.

A gellérthegyi sikló terve szerdán kapta meg a környezetvédelmi engedélyt, így 25 százalékban fővárosi, 75 százalékban magántulajdonú beruházásként jön létre, és várhatóan teljesen megváltoztatja a gellérthegyi tájképet. A Citadella és a környék átépítési terveiről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!