Rekordnyereséget ért el 2020-ban Adnan Polat magyar külkereskedelemi cége

2021. november 26. – 08:31

Másolás

Vágólapra másolva

Nemcsak rekordnyereséget ért el 2020-ban Adnan Polat a magyar külkereskedelem pörgetését célzó, többségében törökországi kereskedőházakat működtető cége, de a tulajdonosok nemrég tőkét is emeltek benne – figyelt fel rá az Mfor.

A cikk szerint az Orbán Viktor barátjaként elhíresült „befektető”

ALX Magyar-Török Kereskedelmi Központ Kft. nevű cége október 6-án emelte 30-ról 90 millió forintra a jegyzett tőkéjét.

A fölfele igazítás előzménye a kiugróan profitáló első koronavírusév volt. A megelőző években ugyan rendre szépnek mondható, de mindig kisebb léptékű volt a cég nyeresége, és hullámzóan is alakult.

A 2015 tavaszán alapított ALX első teljes üzleti évében, 2016-ban 10 millió forintos profitot ért el, egy évvel később viszont egyből csaknem 100 milliósat. Aztán két, ehhez képest gyenge év jött, 56, majd 39 millió forintos nyereséggel, ám a koronavírus miatt válságosnak tartott

2020 több mint 204 millió forint tiszta nyereséget hozott Polat vállalatának.

Korábban bővebben is írtunk Polatról, illetve Orbán Viktorhoz fűződő, bizalmi viszonyáról, ahogyan arról is, hogy magyar állampolgárságot és személyi igazolványt is kapott a török üzletember és több családtagja, akik más török oligarchákkal együtt ma már a magyar erőművi piac tekintélyes hányadát a kezükben tartják, egy-két éven belül pedig megyényi területek villamosenergia-ellátása múlik majd rajtuk.

A török üzletember és apja ott volt Orbán Viktor 2018-as parlamenti beiktatási beszédén, korábban Orbán Ráhel társaságában is lefotózták őket. Adnan Polat emellett tulajdonosa a külügyi tárca török, görög és ciprusi partnerirodáinak, jelentős ingatlanbefektetéseik is vannak Magyarországon, sőt a magyar hadiipari beszerzésekben is érdekeltek.

Most az Mfor a törökországi kereskedelmi hálózatot működtető magyar Polat-cég eredményeit elemezve azt írja, ebben a vállalkozásban a saját tőke 150 millióról 354 millióra emelkedett 2019-ről 2020-ra, a források 339 millióról 463 millióra, az árbevétel 854 millió forintról 923 millióra nőtt. Az előző év végére osztaléknak való is összejött, kivehető összegnek 16,7 millió forintot állapítottak meg, de végül is úgy döntöttek, ezt inkább az eredménytartalékba teszik.

Az ALX-nek az állami – külügyhöz tartozó – HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt. adja a pénzt az irodái működtetésére, akárcsak a magyar külkereskedelem ügyét segíteni kívánó többi – kínai, japán, oroszországi, balkáni és kanadai irodát működtető – partnernek. Az ALX azonban egyetlen országban négy irodát működtet: Törökországban Isztambul, Ankara, Izmir és Bursa városában, ezek mellett pedig Görögországban, Athénban vannak jelen, így Törökország, Görögország és Ciprus Magyarországgal folytatott külkereskedelmét serkentik – összesen havi 77 millió forintért.

A HEPA tavalyelőtt még összesen 1,5 milliárdból működtette a képviseleti irodákat, tavaly már 2 milliárdból.

Az irodaműködtetési költségek növekedésének egyik oka pedig éppen az, hogy a török-görög promóciós központok árán 2019 novemberében korrigáltak, a HVG cikke szerint ekkor bízta meg a magyar kormány Polatékat pluszfeladatként a Türk Tanáccsal való kommunikációval – holott a TT-nek már van saját irodája Budapesten. A Polat-féle cég által kezelt öt iroda addig havi 70 milliót kért, ezután azonban már 77 milliót kaptak, közpénzből.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!