Orbán: A civil szervezetektől jönnek igények, szempontok a politikai döntéshozás felé

2021. november 25. – 13:37

Másolás

Vágólapra másolva

A fejlesztésekhez zakatoló gazdaságra van szükség, amely nem elnyeli, hanem megtermeli a pénzt – erről beszélt Orbán Viktor az Aktív Magyarország Korszaknyitó Konferencia 2021 elnevezésű rendezvényen az MTI tudósítása szerint.

Sok oka van a miniszterelnök szerint annak, hogy Magyarországon zakatol a gazdaság, de fontosnak tartja, hogy ne engedjék, hogy „szétbarmolják a nehezen fölépített, működő magyar gazdasági rendszert”. A gazdasági rendszer szíve az adórendszer. Ha nem ez lenne Magyarországon, a gazdaság teljesítménye jelentős mértékben csökkenne és a fejlesztésekre fordítható források is csökkennének – tette hozzá a miniszterelnök.

Orbán Viktor beszédet mond az Aktív Magyarország Korszaknyitó Konferencia 2021 elnevezésű siófoki rendezvényen 2021. november 25-én – Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Orbán Viktor beszédet mond az Aktív Magyarország Korszaknyitó Konferencia 2021 elnevezésű siófoki rendezvényen 2021. november 25-én – Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztosként egy gazdátlan területet kapott két éve, miután Orbán szerint a politika az elmúlt évtizedekben állandóan csak a nagy dolgokat kereste, és elhanyagolta azokat a kis dolgokat, amelyektől az élet igazán élhetővé válik. Ma már egy intézményrendszer van emögött Orbán szerint, és azt szeretné, hogy legyenek javaslatok arról, hogy ezt hogyan lehetne még tovább fejleszteni.

Az MTI beszámolója szerint a kormányfő úgy fogalmazott,

ha vannak civil szervezetek, akkor jönnek igények, szempontok a politikai döntéshozás felé, és ha van egy csatorna, ahol összefoglalják ezeket a javaslatokat, akkor könnyen lehet, hogy kormányzati döntés lesz ezekből a javaslatokból.

Túlzás lenne azt állítani, hogy a kormány eddig meghallgatta volna a civil szervezeteket. Az Európai Bíróság ítélete után áprilisban helyezték hatályon kívül a külföldről támogatott civil szervezetek átláthatóságáról szóló törvényt, de a helyébe lépő civiltörvény ugyancsak aggodalomra ad okot több szervezet szerint is. A TASZ szerint „az új törvény nem csak alkotmányellenes, hanem ez az alkotmányellenesség a törvény hatályba lépésével egyúttal alapjogok kézzelfogható sérelmével is jár majd”. Az új szabályok szerint 20 millió forintos mérlegfőösszeg fölött majdnem minden szervezetről évente jelentést készít majd az Állami Számvevőszék. Több szervezet közös közleménye szerint ez csak egy újabb lehetséges eszköz volt a civilek lejáratására és megbélyegzésére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!