Milyen lesz a jövő Fidesze? Számunkra ez ma nem derült ki

Legfontosabb

2021. november 20. – 14:23

Másolás

Vágólapra másolva


„A Telextől jöttek? Az nincs rajta a listán” – közölte fejből a Fidelitas szombati kongresszusára érkező sajtót fogadó megbízott, még a Puskás Aréna épületén kívül. Elmondása szerint nem tudta kívülről a listát, de ezt a tételt igen.

„Tegnap kellett volna elküldeni a regisztrációs kérelmet.”
„De mi tegnap küldtük”.
„Hát, akkor betelt. Elnézést, mennem kell.”

– vágta át a gordiuszi csomót egy másik, a kormánypárt ifjúsági szervezetének sajtóért felelős munkatársa a stadion előtt, ahová folyamatosan érkeztek a résztvevő tagok és meghívottak. Ott volt köztük az egykori fidelitasos külügyi és külgazdasági miniszter, Szijjártó Péter, és a parlament elnöke, Kövér László, akik biztonságos távolban, egy másik bejáraton mehettek be az épületbe.

A Valton nemcsak ott tartotta távol a közterületen lévő újságírókat, de az épület bejáratánál is. Fényképezni az arénában felállított regisztrációs termet sem lehetett onnan. „Ha kinyílik az ajtó, akkor már nem közterület” – közölte a biztonsági őr.

Így az épületen kívül érdeklődtünk a résztvevőktől arról, hogy miként tudná a Fidelitas még hatékonyabban bevonzani a fiatalokat a politikába, növelni a tagságot, biztosítandó a Fidesz politikai utánpótlását – elvégre sokan érkeztek korábban az ifjúsági szervezettől. (Igaz, a Fidelitas jelenlegi elnöke, Illés Boglárka korábban szokatlan utat járt be: a Fidelitastól helyettes államtitkárként az Emberi Erőforrások Minisztériumába került, majd onnan vissza az ifjúsági szervezet élére.)

Többtucatnyi embert kérdeztünk meg, bemutatkozva, hogy a Telextől vagyunk. A legtöbben szó nélkül vonultak tovább, bár egy idő után erre a Fidelitas egyik, beléptetéséért felelős, elvileg a bejáratnál álló munkatársa is rásegített, minket követve. Hiába távolodtunk egyre messzebb a stadiontól, amint megkérdeztünk volna valakit, ő gyorsan közbeszólt, hogy siessenek a regisztrációra. Ezután biztos, ami biztos, egy másik munkatársát még előbbre küldte, hogy tájékoztassa őket a regisztrációhoz való minél gyorsabb eljutás fontosságáról.

Így tőlük nem tudhattuk meg, mit gondolnak a Fidelitasról, milyen pályakép van egy Fidelitas-tag szeme előtt, mik lehetnek a szerintük legfontosabb témák, és mennyire érzik úgy, hogy a szervezet ezeket hatékonyan tudja közvetíteni a kormány felé.

A Fidelitastól egyetlen tag nyilatkozott – róla később –, rajta kívül még ketten álltak szóba a Telexszel, ők azonban nem a Fidelitas tagjai: Nacsa Lőrinc, aki KDNP-s parlamenti képviselőként és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnökeként volt meghívott, és Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke, aki a Pegasus-szal kapcsolatos válasza után – amely szerint a belügyminisztérium szerezte be a kémszoftvert – koronavírussal fertőződött meg, ám a jelek szerint mostanra kigyógyult.

„Leteszteltettem magam, mielőtt a harmadik oltást megkaptam volna, ott mondták, hogy pozitív vagyok, de most már teljesen tünet- és fertőzésmentes vagyok” – mondta Kósa.

„Nemcsak a fiatalokat kell bevonzanunk, az időseket is, mindenkit” – közölte a Fidesz kongresszusán frissen újraválasztott alelnök. „Én a Fidesznek vagyok az alelnöke, hogy a Fidelitas tagsága hogy áll, mindenképpen egy fidelitasos vezetőt kell megkérdeznie”.

„De nem állunk olyan rosszul”, mondta, mert „az új generáció tagjai” ott vannak a kormányban, Gulyás Gergelytől Varga Juditon át a fiatalokig, így az utánpótlás „elég jól sikerült”.

Kósa szerint a Fidelitas kifejezetten kezdeményezte és támogatta, hogy a 18-25 év közötti dolgozó fiatalok SZJA-mentességet kapjanak. Igaz, szerinte a kormány és a Fidelitas között „folyamatos konzultációról van szó, nem lehet strigulázni, hogy ez fidelitasos, ez nyugdíjas kezdeményezés, ez meg a gyári munkásoké vagy nem tudom, ilyen kimutatásokat nem végzünk” – zárta le a beszélgetést Kósa.

Nacsa Lőrinc az egyetemi kollégiumépítést, „a digitális jólét program különböző elemeit”, állatvédelmet, a fiatalok életkezdését, családalapítását segítő javaslatokat említette olyan kezdeményezésekként, amelyek mellett az IKSZ és a Fidelitas kiállt.

De egy ifjúsági szervezetnek nem csak a fiatalok ügyeivel kell foglalkoznia – vélte a KDNP-s politikus, megjegyezve, hogy számos olyan karitatív akciót szerveznek, amelyek más korosztályokat érintenek. „Nem kell leszűkíteni a tevékenységi körét a politikában csak és kizárólag a fiatalokra.” A vitáknak a szakmai fórumok adnak teret, legyen szó oktatásról vagy „az Európai Unió jövőjével kapcsolatos kérdésről”.

Ha Nacsa javasolhatna Orbán Viktornak, akkor ifjúsági szervezeti vezetőként azt javasolná, hogy „nyerjük meg a következő választást, és folytassuk azt a munkát, amit az egész országért és a fiatalokért elkezdtünk”.

A Fidelitastól válaszoló egyetlen fiatal – aki kerek nyilatkozatot adott, és ehhez nem volt szüksége a Fidesz-központból érkező válaszokra sem, amelyeket például a XVI. kerület fideszes polgármestere vár – néhány perccel a rövid interjú után arra kért, hogy nyilatkozata mégse jelenjen meg, mert „nem ő a legmegfelelőbb ember a Fidelitas hivatalos álláspontjának ismertetésére”, arra a Fidelitas sajtóosztálya a hivatott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!