Egymilliót fizettek egy olyan képzésért, amire nincs is engedélye a Testnevelési Egyetemnek

Legfontosabb

2021. november 18. – 18:25

Egymilliót fizettek egy olyan képzésért, amire nincs is engedélye a Testnevelési Egyetemnek
A Testnevelési Egyetem központi épülete a főváros XII. kerületében – Fotó: Jászai Csaba / MTVA / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Péter idén nyáron jelentkezett a Testnevelési Egyetem sport szakpszichológus képzésére, de csak a beiratkozás után derült ki, hogy nem is indíthattak volna ilyet. Teljesen más végzettséget kapnának a végén, mint amit honlapján ígért és kommunikált az egyetem. Mindezért fizetnek is a hallgatók, félévenként 270 ezer forintot. A TE elismerte a megtévesztést, és a már kiadott oklevelekben is átírják a megszerzett végzettséget. Péter végül kiiratkozott a képzésről, és visszaszerezte a befizetett tandíjat.

A Testnevelési Egyetem (TE) sport szakpszichológus képzése egy négy féléves, szakirányú továbbképzés, ennek megfelelő diplomát ad. Péter (nevét kérésére megváltoztattuk) pszichológusként dolgozik, de lakóhelye közelében több olyan munkalehetőség is adódott, amihez szükség lenne erre a továbbképzésre. Tudomása szerint csak a TE-n indítanak kifejezetten ilyen képzést, ezért választotta az egyetemet.

Nem is indulhatott volna ilyen képzés

Már lementek az első előadások, amikor a jelenlegi és az egykori hallgatókból álló Facebook-csoportban valaki beírta, hogy Péterék nem is szakpszichológusi végzettséget kapnak a képzés végén, a diplomájukban már a „sportpszichológiai szakember” kitétel szerepel majd. Ezen alaposan meglepődtek a hallgatók, hiszen az egyetem sport szakpszichológusi végzettséget adó továbbképzésként hirdette a honlapján, lásd az alábbi képernyőmentést. Utánanéztek, és azt találták, hogy a Testnevelési Egyetem valójában nem is indíthatott volna ilyen képzést.

Fotó: Testnevelési Egyetem honlapja
Fotó: Testnevelési Egyetem honlapja

A felvételi követelmények is változtak időközben, már nem volt szükség pszichológus diplomára, akár egy szakedzői vagy testnevelő tanári képesítéssel is el lehetett kezdeni a képzést. (A honlapon még úgy szerepel, hogy pszichológusi diplomával lehet jelentkezni.) Vagyis a képzés elvégzése után elvileg az is szakpszichológusi végzettséget szerezhet, aki előtte sosem végzett pszichológiát. Péter ezt nonszensznek tartja, mivel a jogszabályok pontosan meghatározzák, hogy ki hívhatja magát pszichológusnak.

Az egyetem azzal nyugtatta a hallgatókat, hogy mindezek ellenére az oklevelükbe sport szakpszichológus szakvégzettséget írnak majd be. Ezt egy júniusban végzett hallgató oklevelével támasztották alá. Pétert nem hagyta nyugodni a dolog, ezért az Oktatási Hivatalhoz (OH) fordult az ügyben. Arra kérdezett rá, hogy indíthat-e szakpszichológusi képzést az egyetem, van-e akkreditációja a szaknak.

Az Oktatási Hivatal azt írta Péternek, hogy a Testnevelési Egyetemnek jelenleg csak „sportpszichológiai szakember” szakképzettséget adó képzés indítására van engedélye, ami már nevében is más, mint a sport szakpszichológus.

De nem csupán az elnevezésről van szó, kizárólag a szakpszichológusi végzettség számít szakvizsgának, a másik nem. Egyáltalán nem biztos, hogy egy állás megpályázásánál elfogadnák a sportpszichológiai szakember végzettséget, amit a TE kínál, vagyis olyan képzésért fizetnek a hallgatók, aminek aztán nem biztos, hogy hasznát tudják venni. Anyagi szempontból sem mindegy, milyen diplomát kapnak, mivel a képzés költségtérítéses, 275 ezer forint egy félév, vagyis a teljes képzés nagyjából egymillióba kerül. Péter szerint az egyetem megtévesztette, ezért arra is rákérdezett a hivatalnál, hogyan tudná visszakapni a befizetett tandíjat.

Mindez különösen ironikus attól az egyetemtől, ahol úgy lett rektor Mocsai Lajos kézilabdaedző, hogy egy törvénymódosításnak köszönhetően doktori fokozatra sem volt szüksége ehhez, elég volt egy olimpiai érem.

Áder János köztársasági elnök a Testnevelési Egyetem rektorává nevezi ki Mocsai Lajos egyetemi tanárt 2019. május 31-én – Fotó. Bruzák Noémi / MTI
Áder János köztársasági elnök a Testnevelési Egyetem rektorává nevezi ki Mocsai Lajos egyetemi tanárt 2019. május 31-én – Fotó. Bruzák Noémi / MTI

„Az ügy nagy fontosságú és súlyosságú”

Az Oktatási Hivatal elmagyarázta, miért nem indíthat jelenleg olyan képzést a TE, amire Péternek szüksége lenne. Egy 2015-ös törvénymódosítás értelmében a felsőoktatási intézmények csak akkor indíthatnak adott szakirányú továbbképzést, ha alap- vagy mesterképzésre is van akkreditációjuk.

A Testnevelési Egyetemen jelenleg nincs pszichológia alapképzés, ezért szakpszichológusit sem indíthat.

Ezt a Telexnek is megerősítette az OH. Mint írták: „A Testnevelési Egyetem sportpszichológia szakirányú továbbképzés indítására rendelkezik szakindítási engedéllyel, amelyen 2019 ősze óta sportpszichológiai szakember szakképzettség szerezhető.” Ezért törölték 2019-ben a szakpszichológus szakképzettséget adó képzésük akkreditációját, és lett helyette a „sportpszichológiai szakember” képzés. A Felvi.hu oldalán és az OH képzésnyilvántartó rendszerében is ez szerepel.

Mivel felmenő rendszerben lépett életbe a változás, a 2019 előtt felvett hallgatókra (akik idén végeztek) ez még nem vonatkozott. Akik viszont 2019 után kezdték meg az a képzést, azokra már igen, vagyis már „sportpszichológiai szakember” diplomát kaptak-kapnak. Idén több mint 60-an kezdték el a képzést, és ott vannak még azok is, akik az elmúlt két évben jelentkeztek, így körülbelül 200 érintettről lehet szó. Az Oktatási Hivatal is érzékelte a problémát, „az ügy nagy fontosságú és súlyosságú”, írták Péternek küldött válaszukban. Egyeztettek a Testnevelési Egyetemmel is, és velük is közölték azt a jogi értelmezést, amit Péternek is elküldtek.

Miniszteri szinten rendezik a problémát

Péter elmondása szerint az egyetem ennek ellenére is ragaszkodott ahhoz, hogy a képzésük sport szakpszichológusi szakvégzettséget ad, és ennek megfelelő oklevelet kapnak. Azt mondták, hogy a képzés akkreditációját miniszteri szinten fogják rendezni, Mocsai Lajos, a TE nemrég lemondott rektora Palkovics László innovációs miniszterrel egyeztet majd. Az OH azt írta Péternek, hogy nem látszik, mi lenne a megoldás ebben a helyzetben, különösen a korábban kiadott oklevelek esetében.

Péternek végül visszafizette a tandíjat az egyetem. Szerinte eddig azért nem csinált senki ügyet ebből, mert a hallgatók örültek, hogy sport szakpszichológus kerül a diplomájukba, és abban bíztak, hogy ezzel is el tudnak helyezkedni. A Facebook-csoportban is volt, aki azon a véleményen volt, hogy nem a képzettség megnevezése, hanem a tudás számít. Más viszont azt vetette fel, hogy nem tiszta, milyen jogaik és lehetőségeik lesznek sportpszichológiai szakember végzettséggel, indíthatnak-e például magánpraxist.

Az általunk megkérdezett sportpszichológusok azt mondták, egyre többen akarnak sportolókkal foglalkozni, sorra indulnak az ehhez kapcsolódó képzések (például sport coach). Ugyanakkor törvényileg nincs szabályozva, ki dolgozhat sportolókkal, a kiemelt akadémiáknál is csak sportpszichológusi szolgáltatást ír elő a törvény. A sportklubok, egyesületek ma még nem igazán nézik a konkrét végzettséget. Idővel azonban felértékelődhet a szakpszichológusi végzettség, és hátrányba kerülhetnek azok, akiknek nincs ilyenjük. Már most is van igény a sportolók részéről arra, hogy egyetemi végzettségű szakember foglalkozzon velük. Körülbelül száz sport szakpszichológus dolgozik idehaza, tehát meglehetősen szűk ez a kör.

Átírták a honlapon, miután rákérdeztünk a problémára

Megkérdeztük az Oktatási Hivatalnál, mi lehet azoknak az okleveleknek a sorsa, amelyekbe elképzelhető, hogy nem a megfelelő szakképzettség került be. A hivatal szerint ebben az esetben javítani kell a kiadott okleveleket, a képzésben részt vevő hallgatók számára pedig egyértelműsíteni kell, hogy pontosan milyen szakképzettségről kaphatnak oklevelet. Arra is rákérdeztünk, hogy tudnak-e a problémáról, egyeztetettek-e a Testnevelési Egyetemmel erről, de erre nem válaszolt az Oktatási Hivatal.

Természetesen megkerestük a Testnevelési Egyetemet is az ügyben, válaszában az intézmény gyakorlatilag elismerte, hogy olyan képzést hirdettek, amire nincs engedélyük.

„A sportpszichológia szakirányú továbbképzés szakképzettség megnevezésének adminisztrációs okokból történő módosítása az Oktatási Hivatal útmutatása alapján történik, mind az intézmény kommunikációs csatornáin, mind a hivatalos adminisztratív felületeken.”

És valóban: a honlapjukon már „sportpszichológiai szakember” szerepel a megszerezhető képzettségnél, az oldal alján lévő dátum szerint november 17-én módosult a tájékoztató, tehát aznap, amikor válaszolt nekünk az egyetem. Az izgalmas kérdés, hogy mi lesz a már kiadott oklevelekkel: a TE válasza szerint ezeket is javítják, a napokban fogják erről tájékoztatni a korábban végzett hallgatókat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!