Lemond a Testnevelési Egyetem rektora, hogy a fölé helyezett kuratórium elnöke lehessen

2021. június 13. – 15:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Elfogadta a modellváltó Testnevelési Egyetemet 2021. augusztus 1-től fenntartó, közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány kuratóriumi elnöki felkérését Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos. A TE-n 43 éve oktató szakember hamarosan lemond rektori tisztségéről” – írja közleményben a Testnevelési Egyetem.

Az új rektor megválasztásáig az általános rektorhelyettes veszi át a helyét.

Mocsai a váltásról úgy nyilatkozott, „a döntést a felkérés után, ha nem is hosszan, de mérlegeltem. Számomra fontos volt, hogy a Testnevelési Egyetemen az alapítvány kuratóriumi elnökeként ugyanúgy részt vegyek az oktatói munkában. Nem leszek rektor, de úgy gondolom, hogy az elnöki munka alapvetően más tevékenységet kíván, mint a rektor napi tevékenysége. Emiatt a hazai, valamint nemzetközi érdekérvényesítésben, az egyetem működési feltételeinek javításában hatékonyabban tudok részt venni”.

A kézilabdaedzőt a Testnevelési Egyetem rektorának is vitatott körülmények között nevezték ki, mert egy neki kedvező törvénymódosítással helyzetbe hozták, hiszen olimpiai éremmel helyettesíthethette a tudományos fokozatot. Mocsait végül Áder János nevezte ki 2015-ben professzorrá, miután a kézilabdaedző díszdoktori címet kapott, de nem sporttudományból, hanem a bölcsészeti fakultás aló tartozó neveléstudományból, írta meg az akkor még létező Népszabadság.

A kormánypártok április végén szavazták meg kétharmaddal azokat a törvényjavaslatokat, amelyek értelmében alapítványi fenntartás alá kerül a magyar felsőoktatás 70 százaléka, az állam pedig több ezermilliárd forintnyi közvagyont ad oda fideszes delegáltak által vezetett szervezeteknek. A javaslat szövegében a jogalkotó nem is rejtette véka alá, hogy a cél az alapítványok mindenkori kormánytól való függetlenségének biztosítása, amit egy évvel a 2022-es választások előtt nehéz máshogy értelmezni, mint hogy Orbán Viktor arra készül, hogy a Fidesz egy esetleges vereség esetén is megőrizhessen fontos pozíciókat.

Mindezzel 11 felsőoktatási intézmény került alapítványi fenntartásba, így jött létre például a Testnevelési Egyetemért Alapítvány is. Ennek a alapítványi kuratóriumnak az élére került most Mocsai. A Testnevelési Egyetem egyébként éppen grandiózus fejlesztések alatt áll.

Orbán Viktor korábban a kurátorok kiválasztásával kapcsolatban azt mondta, hogy az egyetemi kuratóriumokba kifejezetten a nemzeti szempont alapján tesznek embereket, úgy, hogy „internacionalista-globalista” személyek ne lehessenek a tagok között.

„Én nem tudok jó szívvel javasolni senkit sem egy ilyen kuratóriumba, aki egyébként egy internacionalista-globalista szemléletű ember. Mert akkor az egyetemeket is ilyen irányba vinnék el”

– fogalmazott Orbán. „Értelemszerűen amikor ezeket az alapítványokat majd felállítjuk, olyan embereket fogunk majd oda felkérni, ez Palkovics miniszter úrnak a tisztje, akik rendelkeznek ezzel a nemzeti szemlélettel”, tette hozzá.

Orbán azokról az érvekről is beszélt ekkor, amelyeket a kormány a modellváltással kapcsolatban egyébként is hangsúlyozni szokott: az alapítványosodás az ellenzéki érvekkel szemben valójában nem magánosítás, mert közérdekű alapítványokról van szó; ez a garanciája a stabilan és kiszámítható működésnek; az átalakuló egyetemek különben is maguk kérték a kormánytól a modellváltás lehetőségét.

Az egyetemek valóban maguk határoztak a modellváltás folyamatának megindításáról, igaz, súlyos belső viták után, miután január elején az Innovációs és Technológiai Minisztériumba berendelték a rektorokat, és közölték velük a politikai elképzelést. A döntésre az egyetemeknek mindössze néhány hetük volt, és ezt úgy kellett meghozniuk, hogy nem kaptak garanciát a minisztériumból az egyetemi autonómiával kapcsolatos aggodalmaikra, és a feléjük tett kuratóriumokkal kellene kiharcolniuk, hogy milyen döntési jogkörök maradhatnak meg a választott egyetemi testületek számára.

Arról itt írtunk hosszabban, hogy a következő kormányoknak lehet-e a későbbiekben beleszólásuk a felsőoktatásba, vagy mostantól nagyon sokáig a Fidesz káderei rendelkezhetnek ezekkel a javakkal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!