Rágalmazási perbe fordul a BKK-s e-jegyrendszer korrupciós vádja

2021. november 18. – 12:16

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatt feljelentést tettek a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) volt vezérigazgatója, Dabóczi Kálmán ellen, írja a HVG.

Dabóczi 2015 és 2019 között vezette a BKK-t, őt most magánvádas eljárásban jelentette fel a meghiúsult elektronikus jegyrendszer egykori kivitelezője, a német Scheidt & Bachmann (S&B) magyarországi leánycégének volt vezetője.

A feljelentő, Hraboczki Márton azt mondta a lapnak, Dabóczit azért jelentette fel, mert az e-jegyrendszer ügyét is vizsgáló fővárosi vizsgálóbizottság ülésén korrupció kísérletével vádolta őt. Dabóczi a lap szerint a vizsgálóbizottság október 7-i ülésén azt mondta, „2016 nyarán annak a cégnek a vezetője tett egy – finoman szólva is – nem félreérthető ajánlatot (…), nem nevezett meg konkrét összeget (…), az üzemeltetési konstrukcióra tett olyan javaslatot, hogy tudunk-e olyan megoldást találni, ami számomra is anyagilag megfelelő és előnyös lesz”. Hraboczki akkor visszautasította ezt a vádat, most pedig feljelentést tett.

Szeptemberben derült ki, hogy a BKK nemzetközi választottbíróságra viszi a több milliárd forintos veszteséget jelentő elektronikus jegyrendszer ügyét, amely a jegyrendszer szállítóját, a német Scheidt & Bachmann céget perli. A pert azért indították, mert az AFC (Automated Fare Collection), más néven az elektronikus jegyrendszer tervezésére, kiépítésére és üzemeltetésére eredeti áron 91 millió eurós (akkori árfolyamon 27 milliárd forint) megbízást kapó cég a hét fázisból csak négyet teljesített, a rendszer soha nem vált működőképessé, a megvásárolt jegyleolvasók, kapuk egy része pedig azóta is raktárban porosodik.

A főváros legújabb számításai szerint a projekt vesztesége emiatt több mint 9 milliárd forintra nőtt, a teljes költség pedig 37 milliárd forinthoz közelít, állítja a Népszava, amely szerint meglepő, hogy épp most indítják el a régóta tervezett pert, merthogy épp most jutott el a projekt tárgyalásáig az előző városvezetés(ek) korrupciógyanús ügyeit vizsgáló bizottság.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!