Lehet népszavazás a 18 évig tartó tankötelezettségről és a kormány két gyerekvédelmi kérdéséről

2021. november 16. – 10:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lehet népszavazást tartani a tizennyolc éves korig tartó tankötelezettségről, a Kúria ugyanis helybenhagyta a kérelmet, írja a HVG.

Erről a Magyar Munkáspárt kezdeményezett népszavazást. A kérdésük: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés módosítsa a köznevelési törvényt úgy, hogy Magyarországon a tankötelezettség újra 18 éves korig tartson?”

A Nemzeti Választási Bizottság jóváhagyta a kérdést, de egy ismeretlen fellebbezett ellene, ezért ment az ügy a Kúriára. A fellebbező szerint a korhatáremelés növelné az állam oktatási kiadásait, és a költségvetésről tilos népszavazást tartani, írja a HVG. A Kúria szerint viszont a kérdésnek nincs köze a költségvetési törvény módosításához, és az sem emelné a kiadásokat, ha meghosszabbítják két évvel a tankötelezettséget. Így a Munkáspárt elkezdhet aláírásokat gyűjteni.

A Kúria emellett helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság két olyan határozatát, amik a kormány „gyerekvédelmi” népszavazási kérdéseit hitelesítették. Ezek a „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozások nélkül mutassanak be?”, illetve „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?” kérdések.

A Kúria szerint a kérdések nem Alaptörvény-ellenesek, és nemzetközi szerződésbe sem ütköznek. Szerintük például „a »szexuális médiatartalom« kifejezésnek van egy általános, mindenki által ismert, köznapi jelentése”, ami nem indokol pontos definíciót. Valamint „a választópolgár számára – a kérdést alkotó egyes szavak pontos szakismerete nélkül is – egyértelmű: akarja-e, hogy az óvoda, az iskola falain belül, a pedagógiai programban nem szereplő, speciális szexuális irányultságokról adjanak felvilágosítást szülői beleegyezés nélkül. Az általános alany alkalmazása a kérdést egyszerűsíti és általánosítja, nem okoz értelmezési nehézséget”, írja a lap.

A Kúria korábban a kormány egyik, kiskorúak nemátalakításról szóló népszavazási kérdését már elkaszálta. Akkor a Kúria azt mondta, a kérdés nem hitelesíthető, mert a népszavazás nem irányulhat az Alaptörvény megváltoztatására, márpedig bárhogyan válaszol egy érvényes népszavazáson a többség erre a kérdésre, mindenképp az Alaptörvény módosítása válna szükségessé. A kormány erre azt mondta, hogy Alkotmánybíróságra megy.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!