A Mediaworks elnök-vezérigazgatóját nevezte ki gyógyszerügyi miniszteri biztosnak Palkovics László

2021. november 15. – 09:16

frissítve

A Mediaworks elnök-vezérigazgatóját nevezte ki gyógyszerügyi miniszteri biztosnak Palkovics László
Szabó László, a Mediaworks Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója a Figyelő Top 200 gálaestjén 2021. november 4-én – Fotó: MTI / Balogh Zoltán

Másolás

Vágólapra másolva

A kormányközeli sajtótermékek kiadóját is vezető volt washingtoni nagykövet, Szabó László felel majd a gyógyszeriparért, miután az is kiderült, hogy sógora cége felelt egyes kínai vakcinabeszerzésekért. A Mediaworks élére is új vezető kerül: a KESMA kuratóriuma az eddigi vezérigazgató-helyettest, Kálmán Erikát nevezte ki.

Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter a hazai gyógyszerellátás logisztikai és kereskedelmi biztonsága, a stratégiailag egyre fontosabbá váló pharmaipari szegmens fejlesztése, a hazai és nemzetközi piaci szereplők kapcsolatainak erősítése, valamint az innovatív termékek fejlesztése és piacra juttatásának segítése érdekében Szabó Lászlót pharmainnovációért felelős miniszteri biztossá nevezi ki – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A tárca szerint Magyarország sokáig gyógyszernagyhatalomnak számított, de ezt a pozícióját elvesztette, ugyanakkor a kormány számos lépést tett az elmúlt évben a magyar egészségipar, ezen belül a gyógyszeripar erősítése érdekében,

e folyamat következő lépése a gyógyszergyártás innovációs környezetének fejlesztését irányító miniszteri biztos kinevezése. Szabó László korábban a Teva vezetője, majd Magyarország washingtoni nagykövete volt, így gyógyszeripari ágazati tapasztalatokkal és megfelelő diplomáciai gyakorlattal egyaránt rendelkezik

– írták, azt már nem téve hozzá, hogy Szabó a kormányközeli sajtótermékeket kiadó Mediaworks jelenlegi elnök-vezérigazgatója is.

Frissítés 13:23: A Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) közleménye szerint a kormánypárti médiaholding élére az eddigi vezérigazgató-helyettest, Kálmán Erikát nevezte ki az alapítvány kuratóriuma, írja az MTI. A KESMA közleménye szerint Szabó László, „aki a járványhelyzet legnehezebb időszakában is hatékonyan irányította a cégcsoportot,

más fontos kormányzati megbízatást kap”.

Az elvileg a kormánytól független KESMA és a Mediaworks tehát az alapítvány hivatalos közleménye szerint sem olyan független a kormánytól – igaz, ez annyira nem is meglepő, hiszen a kormány a KESMA-t a megalapítása után nem sokkal „nemzetstratégiai jelentőségűnek” minősítette.

Szabó László 2020 áprilisától kezdve volt a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) kuratóriuma felkérésére a Mediaworks Hungary Zrt. vezérigazgatója, valamint az igazgatóság elnöke. De van egészségipari múltja is: 2010-ig az Eli Lilly and Company nevű amerikai gyógyszeripari társaságnál dolgozott, a cég kínai leányvállalatának elnökhelyettese is volt. Ezután az izraeli Teva Pharmaceutical Industries magyarországi cégét irányította, később innen „igazolt” a külügyminisztériumhoz, majd lett amerikai nagykövet.

Washingtonból egy évvel ezelőtt távozott, amikor a Mediaworks vezetői posztját ajánlották fel neki. Szabó sógora az a Szeverényi Márk, aki egy cégén keresztül rövid ideig tulajdonolta azt a közvetítőcéget, amelyen keresztül a magyar állam a kínai vakcinák beszerzését intézte.

A Válasz Online tavaly ősszel arról is írt, hogy a kínai egészségügyi termékek közvetítésével foglalkozó Fourcardinal Kft. szintén Szeverényi érdekeltségbe tartozik.

Szabó Lászlót egyébként a kormány a Richter Gedeon Nyrt. igazgatósági tagjának is megtette tavasszal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!